Telekomunikacijskemu operaterju T2 po treh letih in pol, odkar se je s pomočjo prisilne poravnave znebil več kot sto milijonov evrov obveznosti, spet grozi stečaj.

Danes bo na okrožnem sodišču v Ljubljani potekala obravnava predloga za začetek stečaja, ki ga je letos spomladi vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta je prevzela kreditno mapo od NLB in NKBM, s tem pa tudi za okoli 90 milijonov evrov terjatev do T2. Za tako drastično potezo, s katero lahko pokoplje enega največjih slovenskih fiksnih operaterjev, se je odločila, ker jo je T2 očitno ponovno izigral. Zato bankam upnicam na čelu z DUTB grozi, da bodo izgubile še dodatnih 30 milijonov evrov.

Od samega začetka je bilo uradno predstavljeno, da so banke, ki so T2 posodile 125 milijonov evrov za gradnjo omrežja, vsaj delno zavarovane. Čeprav je NLB kot agent bank najprej vztrajala, da bi morali dobiti povrnjena vsa sredstva, so jih v T2 zavrnili in takrat v načrt finančnega prestrukturiranja zapisali, da imajo zastavno pravico zgolj na delu omrežja v Šiški, Kranju in Murski Soboti, ocenjenem na 55 milijonov evrov. Preostale terjatve pa naj bi bile po trditvah T2 nezavarovane in bi se morale banke sprijazniti s 56-odstotnim odpisom in poplačilom čez sedem let. Torej bi izgubile najmanj 39 (od 125) milijonov evrov.

Toda ko bi moralo priti do prodaje dela omrežja in poplačila, so v T2 ploščo obrnili. »Med izvršilnim postopkom je bilo ugotovljeno, da DUTB kot upnica nima pravno veljavno ustanovljenih zastavnih pravic nad predmetnim premoženjem T2, kar ji onemogoča odprodajo navedenih delov omrežja in s tem tudi onemogoča poplačilo, predvideno v letu 2014. DUTB bo zato morala upoštevati predpisane pogoje poplačila po načrtu in deliti usodo navadnih upnikov. Ti bodo poplačani v višini 44 odstotkov do februarja 2021 brezobrestno,« so včeraj zatrdili v T2. To pomeni, da bi banke po novem izgubile 70 milijonov evrov.

V DUTB po navedbah pristojnih v T2 zahtevajo, da jim obveznosti, nastale še pred začetkom prisilne poravnave, poravnajo iz svojih tekočih prilivov, kar pa bi bilo v nasprotju z insolvenčno zakonodajo. Zato menijo, da do predlaganega stečaja ne bo prišlo, kar naj bi dokazovale tudi sodbe, iz katerih izhaja, da se mora ločitveni upnik v postopku uresničevanja ločitvene pravice poplačati le iz vrednosti zastavljenega premoženja, nima pa pravice poplačila niti iz katerih koli drugih nezastavljenih sredstev niti iz sredstev na bančnih računih.

Kljub temu bodo v DUTB pri odločanju o zahtevi za stečaj T2 igrali na več kart. Poleg domnevnega neizpolnjevanja obveznosti bodo poskušali sodišče prepričati, da v T2 ne dosegajo zastavljenih ciljev. Čeprav se poslovanje iz meseca v mesec izboljšuje, je daleč od napovedi v sprejetem načrtu finančnega prestrukturiranja. Za letos so predvidevali več kot 75 milijonov evrov prihodkov, a so jih do polletja ustvarili le okrog 28 milijonov evrov. Namesto visokega dobička se T2 letos še vedno utaplja v izgubi, hkrati pa je svetlobna leta od načrtovanih 20 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). V prvem polletju letos ga je telekomunikacijski operater ustvaril za sedem milijonov evrov. »Verjamemo, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer, hkrati pa se lahko kljub stečaju dejavnost družbe nadaljuje,« so povedali v DUTB.