Hidria, ki jo prek družbe H&R obvladujejo Edvard Svetlik in člani njegove družine, utegne že v kratkem dobiti novega solastnika, Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD).

Po neuradnih informacijah se namreč v Hidri že več mesecev z EBRD ne dogovarjajo več o najemu posojila, temveč o njenem vstopu v lastništvo idrijske skupine. Podrobnosti za zdaj še niso znane, po navedbah naših virov pa naj bi EBRD Hidrio dokapitalizirala z okoli 20 milijoni evrov. Z dokapitalizacijo bi tako EBRD postala manjšinska lastnica Hidrie, vendar s pravico veta na določene odločitve, medtem ko bi lastništvo prek družbe H&R še naprej obvladovali vodilni kadri idrijske skupine z družino Svetlik na čelu.

V kolikšni meri bi Hidria sredstva, ki bi jih dobila z dokapitalizacijo, morala nameniti poplačilu bančnih posojil in v kolikšni meri bi jih lahko porabila za financiranje obratnega kapitala in razvoj novih izdelkov, ni znano. »Trenutno ne moremo ničesar komentirati,« so bili kratki v EBRD, kjer so v začetku letošnjega leta po pol desetletja znova odprli stalno pisarno v Ljubljani. Naših informacij niso želeli komentirati niti v Hidrii, saj da se nanašajo na finančno prestrukturiranje njihove skupine.

Zlasti v zadnjih dveh letih se je Hidrii pri številnih avtomobilskih proizvajalcih uspelo prebiti med razvojne dobavitelje. Toda to bo od idrijske skupine v prihodnjih letih terjalo visoka finančna sredstva, saj bodo prihodke iz teh poslov začeli ustvarjati šele po zaključku razvoja in začetku redne proizvodnje izdelkov. Tako ne preseneča, da naj bi v EBRD vstop v lastništvo Hidrie pogojevali s predhodnim dogovorom o dolgoročnem reprogramu posojil. V Hidrii se z bankami že leto dni dogovarjajo o dolgoročnem reprogramu okoli 145 milijonov evrov posojil, zaključek pogajanj pa je predviden najkasneje do konca septembra.

Hkrati z zaključkom pogajanj o dolgoročnem reprogramu posojil pa naj bi se v Hidrii že pripravljali na reorganizacijo skupine, ki bo po novem zasnovana zlasti okoli avtomobilskega in industrijskega stebra. Kot smo razkrili, naj bi v Hidrii na zahtevo bank vse poslovno nepotrebne nepremičnine, delnice FMR in nekatere hčerinske družbe (Tomos Dvokolesa, logistična družba Hidria LC...) nameravali prenesti na novoustanovljeno družbo, ki bo prav tako v lasti Hidrie oziroma H&R. Na to družbo naj bi tudi banke prenesle del svojih terjatev oziroma posojila, ki jih v Hidrii niso uporabili za financiranje osnovne dejavnosti. Nestrateško premoženje bi v naslednji fazi prodali, celotno kupnino pa namenili za odplačilo posojil bank.

Z oddelitvijo nestrateškega premoženja na novo družbo bodo pod okriljem Hidrie ostali le dva oziroma trije stebri. Ključna sta predvsem Hidria Rotomatika in Hidria AET, ki ustvarita glavnino prihodkov in denarnega toka idrijske skupine, medtem ko za zdaj še ni znano, ali bodo bankirji vztrajali pri prodaji Hidrie IMP Klima, ki že več let posluje z izgubo. Po neuradnih informacijah si Svetlikovi prizadevajo, da bi tudi program proizvodnje klimatskih naprav ostal v skupini Hidria. Pred kratkim naj bi vodstvo idrijske družbe predstavnike zaposlenih v Hidrii IMP Klima mirilo, da družbe ne nameravajo prodati, podobno kot so lani prodali nedonosen program ročnega orodja. Toda očitno se v Hidrii IMP Klima obetajo nekatere spremembe. Hidria je namreč že februarja ustanovila družbo Hidria Heatec, ki jo vodi bivši direktor Hidrie IMP Klima Ivan Rupnik, ukvarjala pa se bo z z veleprodajo naprav za ogrevanje. Toplotne prenosnike sicer proizvaja sarajevska hčerinska družba Uniklima, program Heatec pa prispeva le še nekaj odstotkov skupnih prihodkov Hidrie IMP Klima.