KD Group, največjemu preživelemu pidovskemu holdingu, v nekaj več kot letu dni v plačilo zapade za več kot 100 milijonov evrov obveznic in bančnih posojil, ki pa jih ne bo mogel odplačati. Po neuradnih informacijah se v KD Group, ki ga lastniško obvladujejo Matjaž Gantar, Aleksander Sekavčnik, Sergej Racman in Tomaž Butina, z bankami že dogovarjajo o dolgoročnem reprogramu posojil ter novi izdaji obveznic, s katero bi ročnost posojil podaljšali za nadaljnjih sedem let.

Milijoni iz hčerinskih podjetij

Finančne obveznosti so v KD Group začeli zniževati šele pred okoli dvema letoma in so jih do konca letošnjega marca znižali na nekaj več kot 140 milijonov evrov. Bistveno bolj pa se je v zadnjih letih znižala njihova zadolženost pri bankah. V KD Group bančna posojila namreč v vedno večji meri nadomeščajo s posojili svojih hčerinskih družb, zlasti koprske zavarovalnice Adriatic Slovenica in družbe KD Kapital. Konec lanskega leta je imela matična družba KD Group pri bankah najetih za nekaj manj kot 32 milijonov evrov posojil, obenem pa so imele banke v lasti tudi za 37 milijonov evrov obveznic KD Group. Skupno je torej KD Group konec lanskega leta bankam dolgoval slabih 70 milijonov evrov, vendar je trenutni finančni dolg že nekoliko nižji. Pred kratkim je namreč Adriatic Slovenica svoji lastnici izplačala za 13,4 milijona evrov dividend, v treh letih skupno 34,4 milijona evrov. Milijon evrov dividend bodo lastnikom letos izplačali KD Skladi, skupaj 3,2 milijona evrov dividend v zadnjih treh letih. Milijon evrov pa bo KD Group letos dobil tudi od Gea Collegea. KD Group je namreč na zadnji skupščini s preoblikovanjem rezerv najprej zvišal osnovni kapital Gea Collegea na 1,4 milijona evrov, a ga v naslednjem koraku za milijon evrov znižal, češ da ima družba preveč kapitala za opravljanje svoje dejavnosti. S temi dividendami se je zadolženost KD Group pri bankah znižala na med 55 in 60 milijonov evrov, do prihodnjega leta pa naj bi se s pomočjo hčerinskih družb razdolžili še za okoli 10 milijonov evrov.

Pri razdolževanju pa bi vsekakor pomembno vlogo lahko imeli tudi Gantar, Sekavčnik, Butina in Racman, ki je pred kratkim odstopil iz upravnega odbora KD Group. Z njimi povezane družbe so namreč pri Skupini KD Group najele za skoraj deset milijonov evrov posojil. A vračila teh posojil v KD Group vsaj v kratkem ne morejo pričakovati. Večina zasebnih družb, ki so v lasti ključnih štirih lastnikov KD Group, ima namreč bodisi več dolgov kot premoženja bodisi imajo že dlje časa blokirane svoje transakcijske račune. Skoraj 14 milijonov evrov premoženja ima KD Group ujetega tudi v posojilih svoji večinski lastnici, družbi KD, ki tega dolga prav tako ni zmožna vrniti. Njeni edini naložbi sta namreč večinski delež in obveznice KD Group.

Prodajajo Žito, Geo in nepremičnine

Razdolžitev KD Group bo odvisna tudi od uspešne prodaje Žita in Tovarne olja Gea, kjer lahko v Skupini KD Group pričakujejo okoli pet milijonov evrov kupnine. Poleg Skupine KD Group naj bi Geo prodajali tudi NLB in Hypo banka, kot zastavni upnici propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva. Za nakup največjega slovenskega oljarja se je že lani zanimala ena od čeških oljarn, medtem ko so si proizvodnjo že ogledali za zdaj neznani ukrajinski mogotec in predstavniki ene od makedonskih prehrambnih skupin. KD Group ima sicer neposredno in prek KD Kapitala v lasti še številne manjše naložbe. Med drugim večinski delež družbe Žičnice Vogel Bohinj, ki poleg RTC Krvavec velja za enega uspešnejših domačih žičničarjev, ter deleže v Seaway Designu, Deželni banki Slovenije, skupini SRC, Elektru Ljubljana, bosanskih investicijskih družbah in Mlekarni Celeia. Iz lastništva slednje si v KD Group sicer že dlje časa želijo izstopiti in svoj 26-odstotni delež prodati. Vendar pa na drugi strani zadruge, ki so lani izgubile vsakršen lastniški vpliv v Ljubljanskih mlekarnah, doslej niso imele nobene želje po dokončni konsolidaciji celjske mlekarne.

Celotna Skupina KD Group ima v lasti tudi za nekaj več kot 30 milijonov evrov različnih naložbenih nepremičnin, vendar pa so možnosti za njihovo prodajo v trenutnih razmerah zelo majhne. V KD Group sicer že dlje časa poskušajo prodati večje zemljišče v Srbiji, ki ga imajo v lasti prek družbe Fontes Group, prav tako pa iščejo tudi investitorja, ki bi jim pomagal zaključiti projekt Šumi, ki predvideva gradnjo 50 milijonov evrov vrednega stanovanjsko-poslovnega objekta nasproti ljubljanske Drame.