Odpravnina zdaj že nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Christopherju Gwilliamu v višini slabih 130.000 evrov še vedno buri duhove. Upravičenost izplačila odpravnine je še toliko bolj vprašljiva, ker so se neizvršni člani upravnega odbora DUTB z Gwilliamom dogovorili o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja. Še več, celo politika prejemkov DUTB, ki jo je sprejela vlada kot skupščina slabe banke, določa, da izvršni direktor do odpravnine ni upravičen ob prenehanju funkcije po svoji volji. Na DUTB težav z izplačilom odpravnine ne vidijo, ker da je vse v skladu s politiko njihovih prejemkov. Če povzamemo, je Gwilliam torej s stališča DUTB odšel hkrati sporazumno, a ne po svoji volji oziroma proti svoji volji. O dejanskih razlogih za »dogovorjen sporazumni razhod« na DUTB molčijo.

Gwilliam je DUTB vodil vsega sedem mesecev, v tem času pa javnost razburil predvsem z za slovenske razmere izredno visoko plačo. Tako kot drugi izvršni direktor DUTB Janez Škrubej je prejemal več kot 21.500 evrov na mesec, a v oči bode dejstvo, da so ga januarja izbrali isti ljudje, ki so ga zdaj z zajetnim kupčkom denarja odslovili. Spomnimo, da so si neizvršni šefi DUTB zdaj zaželeli nekoga z »drugačnimi vodstvenimi veščinami«. Gwilliama, ki očitno ni izpolnjeval nalog, niso razrešili krivdno, s čimer bi Sloveniji prihranili vsaj teh 130 tisočakov, pač napačno so ga ocenili. Njihova napačna ocena Gwilliamovih sposobnosti je državo stala okoli 280.000 evrov.

Ozadje odločitve so morali pojasnjevati ministrstvu

In kakšno je ob tem stališče ministrstva za finance, ki je DUTB že ob višini plač izvršnih direktorjev pozvalo k razmisleku, oziroma njihovega predstavnika v upravnem odboru DUTB Mitje Mavka? »Odločitev o predčasnem prenehanju funkcije gospoda Gwilliama so neizvršni direktorji sprejeli soglasno... Predstavnik lastnika je bil z vsemi sklepi seznanjen po službeni dolžnosti,« so pojasnili na DUTB, kjer so morali po neuradnih informacijah finančnemu ministrstvu kljub temu pojasnjevati ozadje odločitve o izplačilu odpravnine ob sporazumni prekinitvi pogodbe. Kdo je podpisan pod sklep o izplačilu odpravnine, na DUTB niso pojasnili. »Vse medsebojne pravice in obveznosti so bile urejene v skladu s pristojnostmi članov upravnega odbora,« so zapisali. Upravni odbor sicer vodi Lars Nyberg.

Spomnimo, da je Gwilliamovo mesto zasedel Torbjörn Månsson, ki je od marca lani kot vršilec dolžnosti izvršnega direktorja vzpostavljal temelje DUTB, po prihodu Gwilliama pa se je moral posloviti. A le z mesta izvršnega direktorja. Presedlal je na mesto svetovalca upravnega odbora DUTB, od koder se je znova povzpel na vrh slabe banke.