Če ne bi šlo za milijonsko oškodovanje državne banke, bi temu sodnemu sporu lahko rekli komedija zmešnjav. Pri tem pa nobenemu od vpletenih, ki so se v minulih letih prelevili iz tožnika v toženca ter obrnjeno, zaradi tega ne gre na smeh.

Na mariborskem okrožnem sodišču je včeraj potekal narok v pravdi, v kateri KBM Leasing toži bivšega direktorja Borisa Cekova. Od njega terja 1,1 milijona evrov plus pripadajoče obresti, poleg tega je tožnik policiji naznanil sum, da naj bi Cekov v zvezi z obravnavanimi posli zlorabil svoj direktorski položaj. Te informacije same po sebi niso izstopajoče, saj so NKBM in njene hčerinske družbe prek odvetniške pisarne Matoz sprožile več deset tožb zoper bivše vodstvene kadre. Vendar je ta primer drugačen.

O spornem poslu smo v preteklih letih veliko poročali – gre za afero Moravske Toplice ter z njo povezano domnevno izplačevanje provizij bančnikom.

Cena zrasla za štirikrat

Aprila 2010 je Dnevnik sprožil afero, temelječo na izjavah prekmurskega podjetnika Boruta Preloga. Povedal je sledeče: leta 2007 je KBM Leasingu predstavil svoj 10 milijonov evrov težek projekt izgradnje apartmajskega naselja v Moravskih Toplicah. Denarja za investicijo ni imel. Imel pa ga je KBM Leasing, ki je Prelogovemu podjetju BK Studio avgusta 2007 financiral nakup nepremičnin, pri čemer je zanje plačal štirikrat več, kot je prej zanje odštel BK Studio.

Večji del razlike v ceni med nakupno in prodajno vrednostjo zemljišča, natančneje 800.000 evrov, sta Prelog in njegov poslovni partner avgusta 2007 dvignila v ormoški poslovalnici NKBM. Torbo, polno gotovine, naj bi zatem odnesla v družbo Triple A Invest, s katero je imel BK Studio sklenjeno svetovalno pogodbo. Denar naj bi izročila zastopniku podjetja Tomu Begoviču, kar slednji vztrajno zanika. Kot je Prelog večkrat izpovedal na sodišču, naj bi Begovič zložil denar na kupčke in rekel, da gre na pet delov, ni pa povedal, komu, temveč samo, da »gre v roke pravim osebam«.

Gradbeni projekt, v katerega je KBM Leasing vložil milijone evrov, ni bil nikoli udejanjen, BK Studio je obsedel na dolgovih in šel v stečaj. Prelog se je odločil za pot v javnost. O tem, zakaj je zemljišča preplačal za več kot 1,1 milijona evrov, je obvestil tudi Banko Slovenije, ki pa se je zadovoljila z odgovorom tedanje bančne uprave pod predsedovanjem Matjaža Kovačiča, ki je trdila, da je bil posel »korekten« in da ukrepanje ni potrebno.

Cekov in Begovič pogorela s tožbami

Sta pa toliko bolj rigorozno ukrepala Cekov in KBM Leasing. Na mariborskem sodišču sta obtožila Preloga žaljive obdolžitve. V sodnem postopku sta direktor in lizinška družba vztrajala, da nikakor niso preplačali 14.925 kvadratnih metrov zemljišč, za katera so odšteli 100 evrov za kvadratni meter. Skušala sta prepričati sodišče, da Cekov ni mogel poznati cene 26 evrov, po kateri je BK Studio kupil parcele. Prelog pa je dokazoval, da je imel Cekov ves čas vpogled v vse pogodbe. Sodišče mu je verjelo. Cekov in KBM Leasing sta s svojo civilno kazensko tožbo pravnomočno pogorela.

Podobno tožbo je zoper Preloga in njegovega poslovnega partnerja Karla Krajcarja vložil tudi Tom Begovič. Vendar je bil njegov pooblaščenec Franci Matoz oktobra 2012 prisiljen umakniti obtožbo.

Poldrugo leto kasneje so v mariborski banki nenadoma obrnili ploščo. Cekov je tako včeraj moral zasesti položaj toženca, vlogo tožnika pa je prevzel KBM Leasing. Družba, ki je nekoč skupaj z nekdanjim direktorjem tožarila Preloga, zdaj toži Cekova. Očita mu to, kar je zmeraj trdil Prelog. In sicer, da je KBM Leasing z blagoslovom direktorja bistveno preplačal kupljena zemljišča, ki so letos pristala v portfelju slabe banke.

Da je situacija še bolj absurdna, je tožbo KBM Leasinga zastopal Franc Rojko iz odvetniške pisarne Matoz, ki je nekoč tožila Preloga. »Kaj pa je tu spornega?« se je naši tozadevni pripombi čudil Rojko. Mogoče res ni sporno, je pa najmanj nenavadno.

Advokat Cekova Matjaž Jugovec je včeraj obširno navajal razloge, zaradi katerih naj bi okrožni sodnik Matjaž Štok zavrnil tožbo brez nadaljnjega obravnavanja. Večino je bilo že večkrat slišanega: Cekov ni vedel, po kakšni ceni je BK Studio kupil parcele, cena 100 evrov je bila glede na lokacijo primerna, kar je potrdila tudi cenitev družbe KBM Fineko, opravljena notranja revizija ni ugotovila nepravilnosti, uprava NKBM je s poslom soglašala...

Sodni postopek se bo nadaljeval 10. julija. Konec maja pa bo narok doživela pravda, v kateri opeharjeni Prelog toži KBM Leasing. Ker mu je obetani posel padel v vodo, od mariborske lizinške hiše terja 10 milijonov evrov odškodnine.