O tem, da je NFD Holding umaknil predlog za vodenje postopka, je nedavno poročal že časnik Finance. Dodatnih pojasnil iz družbe za zdaj ni, prav tako ni znano, kako bo podjetje zdaj izpeljalo finančno prestrukturiranje.

Sodišče je postopek poenostavljene prisilne poravnave nad NFD Holdingom začelo februarja letos. Družba je upnikom za nezavarovani del terjatev predlagala 10-odstotno poplačilo v treh letih, za zavarovani del pa nov reprogram in poplačilo dolga po prodaji deležev v podjetjih.

Za dogovor z upniki je imela štiri mesece časa, rok pa se je iztekel 20. junija. Isti dan je NFD Holding predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo umaknil.

Kot je pokazal takrat objavljeni načrt finančnega prestrukturiranja, družba upnikom dolguje skupno 65,7 milijona evrov, od tega je 48,1 milijona evrov zavarovanih in 17,6 milijona evrov nezavarovanih terjatev.

V NFD Holdingu so računali, da bi se obveznosti z odpisom 90 odstotkov nezavarovanega dela terjatev zmanjšale za okoli 15,9 milijona evrov.

Za zavarovani del pa je družba bankam po reprogramu, sklenjenem aprila lani, v načrtu prestrukturiranja predlagala nov reprogram. Ta je predvideval, da bi 13,9 milijona evrov zavarovanih terjatev poplačali do konca prvega leta po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, preostalih 34,2 milijona evrov pa do konca tretjega leta.

Obveznosti bi v družbi poplačali s prodajo finančnih naložb, od katere je družba računala na iztržek v višini 52,2 milijona evrov.