Konkurenca za nakup Žita se utegne v kratkem zmanjšati, namesto štirih potencialnih strateških vlagateljev utegnejo v najboljšem primeru ostati le trije. Po neuradnih informacijah naj bi se namreč o sodelovanju pri nakupu oziroma poznejšem razkosanju Žita začela pogajati Don Don Aleša Mozetiča in lastnik hrvaškega Francka Milan Artuković.

Don Don in Franck sta poleg Agrofert Group enega najbogatejših Čehov Andreja Babiša doslej veljala za resnejša kandidata za prevzem Žita, ki ga prodajajo Slovenski državni holding (SDH), Modra zavarovalnica, Skupina KD Group in NLB Skladi. Kot smo razkrili, se je Artuković o sodelovanju pri prevzemu Žita pogajal tudi z nekaterimi večjimi hrvaškimi živilskimi podjetji. Vendar pri sklepanju zavezništva naj ne bi bil uspešen. Tako naj bi namesto Francka vodenje konzorcija prevzemnikov dejansko vodil Don Don. Mozetič bi v primeru uspešnega prevzema obdržal pekarski del in program zamrznjene hrane, s katerima Žito ustvari večino od 114 milijonov evrov prihodkov, preostale dejavnosti pa bi prodal. Programa čajev (1001 cvet) in začimb (maestro) bi kupil Franck, medtem ko naj bi program mlinarstva kupili Čakovački Mlinovi, ki jih skupaj s člani svoje družine obvladuje Stjepan Varga. Kaj bi se zgodilo s programom kanditorstva in Gorenjko, za zdaj ni znano. O nakupu te dejavnosti naj bi Artuković poskušal prepričati hrvaški Kandit, ki je posredno v lasti bosansko-hercegovskega podjetnika Mirka Grbešića.

Prevzem Žita je ocenjen na 40 do 50 milijonov evrov, vendar bi Don Don s takojšnjim razkosanjem družbe po končanem prevzemu ta strošek lahko znižal. Mozetič je še pred časom trdil, da ima sredstva za prevzem zagotovljena. A to je bilo, še preden se je Žito odločilo za vključitev v boj za nakup Pekarne Grosuplje. Skrbni pregledi Žita in predstavitve uprave se bodo končali predvidoma v prihodnjih dveh tednih, zavezujoče ponudbe za nakup 52-odstotnega deleža pa konzorcij največjih lastnikov pričakuje do sredine februarja. V ožjem izboru so poleg Agrofert Group, Don Dona in Francka še hrvaška Podravka in trije finančni skladi.

Medtem se začenja nova faza prodaje Mercatorjeve Pekarne Grosuplje. Po neuradnih informacijah naj bi nezavezujoče ponudbe za nakup grosupeljske pekarne poleg Žita oddali še Don Don, Čakovački Mlinovi in Zagrebačke pekarne Klara. Slednje so v nekaj manj kot 25-odstotni lasti Dragice Plodinec, nekaj več kot 18 odstotkov delnic pa ima v lasti tudi mlinarska družba Granolio. Njen lastnik Hrvoje Filipović je že pred dvema letoma pri takratnih političnih centrih odločanja in Skupini KD Group preverjal možnosti za nakup Žita, vendar ponudbe za nakup nato ni oddal. Po neuradnih informacija naj bi se v Mercatorju že prihodnji teden odločili, katerim vlagateljem bodo omogočili skrbni pregled njihove pekarne, ki letno ustvari okoli 25 milijonov evrov prihodkov.