Novi ključni solastnik Begrada, enega zadnjih preživelih večjih gradbincev, je Igor Lempl, širši javnosti malo znani slovenski poslovnež, ki v zadnjih letih deluje predvsem v Rusiji.

Po naših informacijah naj bi namreč eno od podjetij, ki ga obvladuje Lempl, z dokapitalizacijo vstopilo v lastništvo družbe Begrad-Invest. Prek njenega 50,01-odstotnega deleža v Begradu imajo njegovi menedžerji že več let glavno besedo v novomeškem gradbincu. Da je v Begrad-Investu že prišlo do lastniških sprememb, včeraj ni zanikal niti eden od njegovih solastnikov Franc Panjan, dolgoletni direktor Begrada, ki je v petek odstopil s položaja. »Begrad zapuščam sporazumno, drugih izjav pa v tem trenutku ne želim dajati,« je za Dnevnik povedal Panjan. Na vrhu Begrada ga je začasno zamenjal dosedanji prvi nadzornik Bogdan Topič, nekdanji direktor Slovenske razvojne družbe, ki je nazadnje dva meseca sedel na čelu Trima, pred tem pa je za krajši čas zasedal različne položaje v Istrabenzu, CM Celje in Viatorju&Vektorju. Topič za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv.

Panjan je včeraj zatrdil, da njegovega odhoda ni zahteval novi solastnik Begrad-Investa. Kdo je to, ni želel razkriti, češ »da za to ni pristojen«. A več virov nam je potrdilo, da gre za Lempla. Da je ta vse bolj vpet v Begrad, nakazuje tudi več dejstev. Prek podjetja Cydus Ventures Limited, ki ga zastopa, je Lempl To je registrirano v srednjeameriški davčni oazi Belize. Kdo je uradni lastnik podjetja, iz javno dostopnih listin ni mogoče izvedeti, njegov zastopnik pa je Lempl.Podjetje iz Belizeja je pred dnevi Begradu, ki je imel na zadnji dan lanskega leta za skoraj osemnajst milijonov kratkoročnih obveznosti do bank in poslovnih partnerjev, posodil 300.000 evrov. Omenjeno podjetje je registrirano v srednjeameriški davčni oazi Belize. Kdo je njegov uradni lastnik, iz javno dostopnih listin ni mogoče izvedeti, prav tako ne, ali bo Lempl prek tega podjetja obvladoval Begrad. Že januarja so Begrad, Lempl in ruska družba Investprojekt v Sloveniji ustanovili podjetje S-Investprojekt, ki je registrirano za inženirsko dejavnost. Skupaj z ruskim partnerjem naj bi Begrad sodeloval na razpisu za gradnjo džamije.

Menedžerji Begrada, ki je lani ustvaril skoraj 41 milijonov evrov prihodkov od prodaje (pet milijonov več kot v letu 2012), a tudi skoraj dva milijona evrov izgube, so novega solastnika iskali že dlje časa. Hkrati je Begrad zamikal tudi nekatere druge igralce iz gradbenih krogov. 27,4 odstotka delnic Begrada je iz stečajne mase SCT po hudem boju pred mesecem dni odkupilo podjetje Ar Plane, ki ga prek Gibraltarja obvladuje Andrej Rautner, poslovnež z dobrimi zvezami v »starih« gradbenih krogih na območju nekdanje Jugoslavije. Čeprav naj bi imel Begrad – tako kot velika večina drugih gradbincev – v zadnjem letu dni težave pri pridobivanju garancij pri bankah, mu je uspelo dobiti več novih poslov. Med drugim tudi enajst milijonov evrov vredno gradnjo soseske Polje III in projekt ploščadi za parkiranje vojaških transportnih letal v Cerkljah ob Krki. Begrad je domala zadnji večji preživeli gradbinec, ki je specializiran za visoke gradnje.

Kakšne načrte ima Lempl z Begradom, za zdaj ni mogoče izvedeti, prav tako ne, s kolikšnim finančnim vložkom bo vstopil v družbo. S poslovnežem, ki v Sloveniji deluje prek podjetja Pro In Sistemi, nam včeraj ni uspelo stopiti v stik. Če drži, da bo Begrad-Invest z novovplačanim kapitalom poplačal obveznosti do bank, bo to Lempla stalo skoraj 600.000 evrov. Bržčas pa Begrad, ki ima le še dobrih šest milijonov evrov kapitala, čaka temeljito finančno in poslovno prestrukturiranje.