Skupaj se je gospodarska dejavnost v prvem polletju okrepila za 2,5 odstotka.

Statistični urad je popravil tudi podatke za prvo letošnje četrtletje. BDP se je tako v prvih treh mesecih na letni ravni okrepil za 2,1, in ne 1,9 odstotka, po desezoniranih podatkih pa za 1,9, in ne 1,5 odstotka. Na četrtletni ravni se gospodarska dejavnost ni skrčila za 0,3 odstotka, kot je bilo sprva izračunano, ampak je ostala nespremenjena.

Okrepitev gospodarske dejavnosti zlasti zaradi zunanjega povpraševanja

Gospodarska dejavnost se je tudi v minulem trimesečju okrepila predvsem zaradi zunanjega povpraševanja. Izvoz se je tako okrepil za 5,2 odstotka. Uvoz se je medtem povečal za 3,3 odstotka. Ker se je izvoz okrepil bolj kot uvoz, je zunanja trgovina k rasti BDP prispevala 1,6 odstotne točke. A na statističnem uradu opozarjajo, da čedalje pomembnejši dejavnik rasti postaja tudi domača potrošnja. Ta se je okrepila že tretje četrtletje zapored, tokrat za 1,4 odstotka, in to predvsem zaradi osemodstotne rasti bruto investicij.

Novi podatki prvič temeljijo na novi metodologiji za izračun BDP ESA 2010, na katero mora Slovenija preiti skladno z zahtevami EU. Statistiki so zato popravili podatke v celotnem časovnem obdobju od leta 1995 do vključno prvega trimesečja letos.

Avgusta na letni ravni deflacija, na mesečni ravni cene nespremenjene

V Sloveniji se cene življenjskih potrebščin avgusta na mesečni ravni niso spremenile, medtem ko so na letni ravni upadle za 0,3 odstotka. Padec cen na letni ravni je bil avgusta najizrazitejši v skupini komunikacije. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,6-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Padec cen na letni ravni je bil avgusta najizrazitejši v skupini komunikacije, kjer so cene upadle za 3,1 odstotka. Po znižanju so sledile cene v skupinah stanovanjska oprema (za 2,3 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,5 odstotka), zdravje (za en odstotek), stanovanje ter rekreacija in kultura (v vsaki skupini za 0,5 odstotka), izobraževanje (za 0,3 odstotka) in prevoz (za 0,2 odstotka).

V povprečju višje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 3,5 odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,5 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 1,2 odstotka).