Že tretji mesec zapored

Oktobra je Slovenija na letni ravni že tretji mesec zapored zabeležila deflacijo. Oktobra lani je medtem letna rast cen dosegla 1,3 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast je bila 0,4-odstotna, v istem obdobju prejšnjega leta dvoodstotna, je danes sporočil statistični urad.

V enem letu so se storitve podražile za 1,2 odstotka, blago pa pocenilo za 0,7 odstotka. Znižanje cen na letni ravni se je zgodilo v skupinah komunikacije (za 3,5 odstotka), stanovanjska oprema (za 2,3 odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka), stanovanje (za 0,6 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 0,5 odstotka), zdravje (prav tako za 0,5 odstotka) in prevoz (za 0,4 odstotka).

V povprečju višje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 3,7 odstotka), rekreacija in kultura (za 1,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,5 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve ter izobraževanje (v obeh za 0,6 odstotka).

Na znižanje letne rasti cen so najbolj vplivale cene iz skupine stanovanjska oprema ter iz skupine komunikacije

Na znižanje letne rasti cen so najbolj, za 0,2 odstotne točke, vplivale nižje cene iz skupine stanovanjska oprema ter iz skupine komunikacije. Med letnimi pocenitvami so izstopale še nižje cene opreme za šport, avdio-video in hi-fi opreme, trdih goriv in rib.

Za 0,2 odstotne točke so letno inflacijo zvišale dražje počitnice v paketu in dražji tobačni izdelki. Med letnimi podražitvami so izstopale še višje cene kanalščine, železniškega potniškega prevoza ter žganih pijač, so navedli statistiki.

Inflacija na mesečni ravni

Na mesečni ravni je država zabeležila inflacijo. Na to so vplivale višje cene v skupini obleka in obutev ob zamenjavi kolekcij v trgovinah. To je mesečno inflacijo zvišalo za 0,5 odstotne točke. Med drugimi podražitvami je izstopala dražja oprema za šport.

Na mesečno zniževanje cen pa so vplivale cenejša hrana, nižje cene počitnic v paketu ter pocenitve letalskega potniškega prevoza.

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila na letni in na mesečni ravni 0,1-odstotna. V enem letu so se storitve podražile za 1,3 odstotka, blago pa se je za 0,6 odstotka pocenilo.

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupinah alkoholne pijače in tobak

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupinah alkoholne pijače in tobak, rekreacija in kultura ter raznovrstno blago in storitve. Znižanje cen pa je bilo najizrazitejše v skupinah komunikacije, stanovanjska oprema ter obleka in obutev.

Letna stopnja inflacije v državah članicah območja evra, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila septembra v povprečju 0,3-odstotna, avgusta 0,4-odstotna. V EU je bila septembra 0,4-odstotna, avgusta 0,5-odstotna. Najnižja je bila v Bolgariji, najvišja pa v Romuniji.