Od omenjenih 96 milijonov evrov je 56 milijonov prispevala Gen energija, preostalih 40 milijonov pa družba Savske elektrarne Ljubljana iz skupine Gen. Denar je prejela matična družba Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki je prodala 35,6 odstotka HESS.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v HSE in Gen energiji, prinaša prehod HESS v večinsko lastništvo skupine Gen "lažjo in predvsem učinkovitejšo koordinacijo delovanja celotne savske hidroenergetske verige".

Posel se je omenjalo tudi kot enega od ukrepov HSE za izboljšanje poslovanja skupine. Ta se je namreč v zadnjem času znašla v nezavidljivem finančnem položaju in izvaja ukrepe optimizacije in reorganizacije, pri tem pa se spopada z močnim nasprotovanjem.

Gen energija želijo nadzorovati celotno porečje Save

Gen energija je imela do zdaj v lasti 12,6-odstotni delež HESS, Termoelektrarna Brestanica, ki sodi pod okrilje Gen energije, pa 2,8 odstotka. Skupaj torej 15,4 odstotka.

HSE je imel medtem v spodnjesavskih elektrarnah 51-odstotni delež, medtem ko sta imeli družbi iz skupine HSE, Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica, v njej 30,8- oz. 2,8-odstotni delež, skupaj torej 84,6 odstotka.

S podpisom pogodbe se bo lastniška struktura družbe HESS spremenila tako, da bo podjetje po novem v 51-odstotni lasti skupine Gen, pri čemer bo imela družba Gen energija 33,5-odstotni delež, Savske elektrarne Ljubljana 14,7-odstotnega in Termoelektrarna Brestanica 2,8-odstotnega.

Skupina HSE bo ohranila 49-odstotni lastniški delež, pri čemer bo imela matična družba le še 15,4-odstotni, ostali dve družbi iz skupine pa bosta svoja deleža ohranili.

V Gen energiji so poudarili, da so v projekt izgradnje spodnjesavskih elektrarn vstopili z namenom energetskega obvladovanja celotnega porečja Save. Z večinskim deležem v družbi HESS bodo tako prevzeli tudi koordinacijo obratovanja te verige hidroelektrarn.

Novšak: Sinergijski učinki bodo izboljšali pogoje za NEK

Prepričani so tudi, da se bo z nakupom poslovnega deleža izboljšala ekonomika celotne verige hidroelektrarn na Savi, povečal se bo delež proizvodnje iz obnovljivih virov energije v skupini Gen in njen celotni portfelj proizvodnje energije. Skupina Gen bo s tem uresničila tudi enega svojih pomembnih strateških ciljev.

Direktor Gen energije Martin Novšak je nadalje pojasnil, da bodo ustvarjeni sinergijski učinki dodatno izboljšali tudi pogoje za zanesljivo in varno obratovanje Nuklearne elektrarne Krško. Posel naj bi omogočil tudi lažje in zanesljivo financiranje izgradnje energetskega dela hidroelektrarn na spodnji Savi.

Prvi mož HSE Blaž Košorok pa je dodal, da HSE ostaja pomemben partner v projektu izgradnje hidroelektrarn na spodnji Savi.

Drago Polak, direktor Savskih elektrarn Ljubljana, ki se vračajo v projekt spodnjesavskih hidroelektrarn, pa je navedel sinergije pri gradnji, obratovanju in vzdrževanju hidroelektrarn na celotni reki Savi.

Projekt hidroelektrarn na spodnji Savi zajema izgradnjo verige petih hidroelektrarn: Boštanj, Arto-Blanca, Brežice, Krško in Mokrice.

Medtem ko elektrarne Boštanj, Arto-Blanca in Krško že obratujejo, se je gradnja hidroelektrarne Brežice začela marca. Gradnja zadnje v verigi, Mokric, naj bi stekla konec prihodnjega leta, veriga pa naj bi bila dokončno zgrajena med letoma 2018 in 2019.