SDH vsebine prejetih ponudb ne komentira, saj gre za poslovno skrivnost, zato bi lahko kakršnokoli razkrivanje podatkov v tej fazi prodajnega procesa povzročilo umik investitorjev in vplivalo na uspešnost prodajnega postopka, so pojasnili. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se je sicer iztekel v petek.

Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je marca objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic Aerodroma Ljubljana, ki ga je vlada uvrstila na seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Ravno pri tem se je zapletlo v četrtek, ko je vlada, ki opravlja tekoče posle, sklenila, da se do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih. Časnik Finance je na podlagi neuradnih informacij nato sklepal, da nekateri potencialni kupci Aerodroma Ljubljana ne upajo oddati ponudb.

Največ možnosti imata Fraport in Vinci Airports

Odhajajoča premierka Alenka Bratušek je sicer dejala, da četrtkov sklep ne pomeni zaustavitve privatizacije in da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje. Nova vlada bo tako imela vse podlage, če bo želela sprejemati drugačne odločitve od odhajajoče ekipe, je dejala. Finančni minister Uroš Čufer je to odločitev obžaloval.

Za nakup Aerodroma Ljubljana naj bi se po poročanju medijev zanimalo več družb, med njimi naj bi imela največ možnosti za uspeh nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu, in francoski Vinci Airports, ki združuje več letališč v Franciji, na Portugalskem in v Kambodži.

TV Slovenija je konec tedna poročala, da je zavezujočo ponudbo za Aerodrom Ljubljana oddalo najmanj eno podjetje, to je Vinci Airports, ki je oddajo ponudbe po poročanju televizije tudi potrdilo. Glede na sporočilo, ki so ga danes poslali iz SDH, je bilo oddanih ponudb kljub zapletom več.