Dekret Medvedjeva je objavljen na spletni strani ruske vlade, poroča ruska tiskovna agencija Itar Tass.

Presežki na evropskem trgu

Ruska vlada je popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške uvedla 7. avgusta. V skladu z odlokom, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, so iz teh držav za leto dni ustavili uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Številne evropske države so ob uvedbi embarga izrazile zaskrbljenost, kaj bo prepoved uvoza pomenila za njihov kmetijski sektor. Tudi slovenski živilci se bojijo, da bo zaradi ruskega embarga prišlo do presežkov na evropskem trgu, s tem pa pritiska na cene. Evropska komisija je za blažitev posledic sankcij v sadjarstvu in zelenjadarstvu že obljubila 125 milijonov evrov, podrobnosti bodo znane v petek, ko bo v Bruslju zasedal pristojni evropski odbor.

Sankcije hujše zanje, kot pa za Zahod

Za razliko od EU se v ZDA z ruskimi sankcijami niso preveč obremenjevali. Po prepričanju Washingtona pomenijo sankcije ukrep proti Rusom samim, saj bodo posledice sankcij veliko hujše zanje kot pa za Zahod.

Avstralska vlada je medtem izrazila razočaranje ob ukrepanju Moskve. Zatrdila pa je, da bodo v Sydneyju naredili vse, da njene posledice za avstralske proizvajalce čim bolj omejijo.