Čeprav je Probanka velenjskemu poslovnežu Tomažu Ročniku že pred časom zasegla 13,8-odstotni lastniški delež delnic Term Topolšica, ki jih je obvladoval prek podjetja Fractal-Consulting, bo imel na prihajajoči skupščini družbe še vedno glavno besedo. Nobeno presenečenje tako ne bi bilo, če bi mu uspelo ostati v njenem nadzornem svetu.

Četudi se je Probanka, ki jo je vrsto let vodila Ročnikova sestra Romana Pajenk, »usedla« na njegove delnice Term Topolšica, bo namreč Ročnik na skupščini z njimi vendarle lahko glasoval. To mu bo onemogočeno le v primeru, če bo Probanka delnice prodala, v delniški knjigi pa se bodo prepisale na novega lastnika. Ročnik torej še vedno obvladuje skoraj četrtinski lastniški delež družbe. Poleg paketa delnic, ki ga je imel v lasti Fractal-Consulting, še dodatnih 11,2 odstotka delnic obvladuje prek družbe PPS – Ptujske pekarne in slaščičarne.

Na skupščini Term Topolšica se tako obeta velik spopad za obvladovanje družbe. Po četrtino delnic obvladujeta še dva delničarja: ACH in Združenje multiple skleroze Slovenije. Prvi je v delniški knjigi še vedno vknjižen kot lastnik delnic, čeprav je z njimi zavaroval del posojil pri bankah, njihove terjatve do ACH pa so pred časom prešle na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB). Če bo Ročnik na svojo stran pridobil ACH, mu mesto v nadzornem svetu term ne more uiti. Četudi bi ga kdo od delničarjev pozneje želel odpoklicati, bi s tem morale soglašati tri četrtine na skupščini prisotnih delničarjev.

Ob Ročniku je za enega od dveh novih nadzornikov Term Topolšica predlagan še en dosedanji član nadzornega sveta: Alojzij Ješelnik, predsednik Združenje multiple skleroze Slovenije. Ali bo Ješelnik na skupščini prejel zadostno podporo ali pa bo kdo od delničarjev njegovo imenovanje skušal preprečiti z nasprotnim predlogom, za zdaj ni znano. V združenju so sicer zaskrbljeni zaradi napovedanih lastniških sprememb. Za nakup družbe se namreč zanimajo vlagatelji iz Ukrajine, ob morebitnih lastniških spremembah pa bi po Ješelnikovi oceni v družbi lahko izgubili rehabilitacijski center, ki ima prilagojene prostore za bolnike z multiplo sklerozo.

Prihodki Term Topolšica so se lani znižali za tri odstotke in so znašali 6,4 milijona evrov. Pri tem je izguba znašala dobrih 130.000 evrov, kar je bilo za polovico manj kot leta 2012. To izgubo bodo na skupščini pokrili v breme drugih rezerv iz dobička.