Če ne bo prišlo do nenadnega preobrata, bo velenjski poslovnež Tomaž Ročnik na jutrišnji skupščini ponovno imenovan za člana nadzornega sveta Term Topolšica, čeprav ima prek podjetja PPS – Ptujske pekarne in slaščičarne uradno v lasti le enajst odstotkov delnic družbe.

Ponovni preboj med nadzornike Term Topolšica bo Ročniku v največji meri omogočil skoraj četrtinski paket delnic, ki jih obvladuje družba ACH. Ta naj bi jih v resnici hranila za Ročnika. Temu gre na roke tudi, da Probanka po tem, ko je 13,8 odstotka delnic zaplenila njegovemu Fraktal-Consultingu, še ni poskrbela za preknjižbo delnic v delniški knjigi. To pa pomeni, da naj bi Ročnik vključno z delnicami ACH na četrtkovi skupščini obvladoval skoraj polovico vseh izdanih delnic Term Topolšica.

Če se bodo potrdile domneve, da ACH 24,5 odstotka delnic Term Topolšica hrani za Ročnika oziroma enega od njegovih podjetij, bi to pomenilo, da je ta leta 2010 kršil prevzemno zakonodajo. V primeru nakupa več kot četrtine delnic Topolšice bi namreč moral po zakonu objaviti prevzemno ponudbo za nakup vseh delnic, saj je imela družba več kot štiri milijone evrov osnovnega kapitala. Spomnimo, na začetku leta 2010 je 51,6 odstotka delnic Term Topolšica obvladovalo podjetje Zdravilišče Rogaška Stanislava Pšeničnika. Prvi paket delnic v višini 24 odstotkov je prodala Ročnikovemu podjetju Fraktal-Consulting. Slabo polovico oziroma 11,2 odstotka delnic je nato Ročnik, sicer brat nekdanje dolgoletne direktorice Probanke Romane Pajenk, kasneje prenesel na PPS – Ptujske pekarne in slaščičarne. Drugi paket delnic pa je Zdravilišče Rogaška nekaj mesecev kasneje prodalo ACH. Ta, kljub temu da ima uradno v lasti četrtino delnic, v Termah Topolšica nikoli ni želel imeti »svojega« člana nadzornega sveta.

Že ko je Fraktal-Consulting v Termah Topolšica leta 2010 obvladoval manj kot četrtino delnic, so iz nadzornega sveta term že odstopili trije predstavniki Zdravilišča Rogaška (število članov nadzornega sveta se je takrat znižalo s šest na tri). Za predstavnika kapitala je bil takrat poleg Ročnika imenovan še Alojzij Ješelnik, predstavnik Združenja multiple skleroze Slovenije, takrat drugega največjega, danes pa največjega posamičnega delničarja term. Kljub temu da je bilo sredi leta 2010 Zdravilišče Rogaška s skoraj 28-odstotnim deležem še vedno največji lastnik term, se skupščine, na kateri se je odločalo tudi o stacionarnih spremembah, ni udeležil. Iz tega lahko sklepamo, da je bilo že takrat dogovorjeno, da bo približno četrtina delnic končala pri ACH. To se je tudi zgodilo. Da se je tudi ACH izognil prevzemni zakonodaji, jih je pridobil le 24,5 odstotka, torej malenkost manj, kot je v tistem času znašal prevzemni prag, medtem ko je tri odstotke delnic pridobila Banka Celje.

Za komentar Ročnik ni bil dosegljiv, v ACH pa so pojasnili, da so lastniki približno četrtine delnic Term Topolšica, kar je razvidno iz delniške knjige. Očitka, da delnice hranijo za Ročnika, niso komentirali. Ker gre po zakonu o trgu finančnih instrumentov za zaupne podatke, na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) niso konkretno odgovorili na vprašanje, ali so pred leti preučili prodajo približno polovice delnic Term Topolšica.