Čeprav se je laško podjetje Aha Secaplast pred kratkim za las izognilo stečaju, zaposleni v kratkem pričakujejo predlog vodstva, na kakšen način bodo plačali obveznosti iz naslova neporavnanih socialnih prispevkov.

Ker Aha Secaplast ni poravnal prispevkov od leta 2012, je predlog za stečaj, tako kot v primeru Aha Mure, vložila davčna uprava (Durs). Toda v nasprotju s tragičnim koncem Aha Mure je imelo okoli 130 zaposlenih v Aha Secaplastu več sreče. Družba za upravljanje terjatev (DUTB) je po tem, ko je od NLB prevzela terjatve do Aha Secaplasta, kot nova upnica vložila predlog za začetek prisilne poravnave. S tem je DUTB prekinil odločanje o začetku stečaja Aha Secaplasta, o čemer je na sodišču že tekel postopek.

Aha Secaplast, ki v Laškem proizvaja izdelke iz plastičnih mas, tekoče posluje pozitivno, v težavah pa se je znašel zaradi prepletenega financiranja podjetij iz Aha Skupine. Tako je moral jamčiti pri najemu posojila Aha Mure. Kot je pojasnil predsednik celjske izpostave sindikata KNSS Igor Robida, ima podjetje dovolj dela, med drugim proizvaja za BSH (ohišja za gospodinjske aparate) in Gorenje. Nedavno stavko so le zamrznili za nedoločen čas, medtem ko je niso odpovedali. Tako kot Aha Secaplast je v prisilni poravnavi tudi njegova lastnica Aha Emmi iz Slovenske Bistrice.

Aha Emmi je tudi lastnik Aha Hoje, ki se že več let ne more izkopati iz rdečih številk. Na skupščini Aha Hoje, ki bo prihodnji teden, bodo delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala. Za koliko naj bi se ta zvišal, ni znano, saj v sklicu skupščine znesek ni naveden. Prihodki Aha Hoje so se lani znižali za 40 odstotkov, na 661.000 evrov, pri čemer je družba pridelala 615.000 evrov izgube. Od maja letos Aha Hoja sploh nima zakonitega zastopnika.

Višje sodišče v Ljubljani pa je zavrnilo pritožbo Aha Skupine zoper začetek stečaja Aha Mure. Ker je slednja dolgovala več kot štiri milijone evrov za davke in prispevke, je predlog za stečaj vložil Durs, murskosoboško sodišče pa je o stečaju odločilo konec maja. Aha Skupina v lasti Mojce Lukančič in Nigela Petra Buxtona je v pritožbi navedla, da so vlagatelji iz tujine še vedno pripravljeni poplačati dolg do Dursa, če bi se stečaj ustavil. Toda sodišče je odločilo, da bi bilo mogoče sklep o stečaju izpodbijati le v primeru, če bi Aha Mura dokazala, da ni insolventna.