Agrokor Ivice Todorića je lani končal z rekordnih 71 milijonov evrov čiste izgube. V primerjavi z letom 2012 se je čista izguba zvišala kar za 46-krat, razkriva revidirano letno poročilo Agrokorja, ki smo ga pridobili.

Visoka izguba Agrokorja, ki je včeraj tudi uradno objavil namero za prevzem Mercatorja, je v prvi vrsti posledica neobvladljivo visokih dolgov. Samo za plačilo obresti je moral Agrokor lani odšteti kar 165 milijonov evrov. To je 40 odstotkov več kot leto prej, medtem ko so se skupni finančni odhodki Agrokorja od leta 2008 zvišali za skoraj trikrat. Matična družba Agrokor je imela konec leta že za 1,84 milijarde evrov finančnih obveznosti, kar je 230 milijonov evrov več kot leto prej.

Rast finančnega dolga največje hrvaške zasebne družbe kaže, da ta lani s tekočim poslovanjem ni uspela pokriti niti stroškov obresti, pri čemer povprečna obrestna mera, ki jo plačuje Agrokor, znaša med 8,9 in 10,2 odstotka. K temu dolgu je treba prišteti še 485 milijonov evrov obveznosti iz PIK-obveznic, ki jih je uradno izdala nizozemska družba Adria Group, na katero je Todorić prenesel lastništvo Agrokorja. Prav tako v ta dolg ni všteto 210-milijonsko posojilo, ki ga je Agrokor pred dnevi najel pri ruski VTB Bank in za katerega jamčijo številne njegove proizvodne družbe. Hkrati se je Agrokor s francosko BNP Paribas dogovoril še za povečanje posojila s 50 na 100 milijonov evrov. BNP Paribas bo moral Agrokor 50 milijonov evrov vrniti že do sredine letošnjega oktobra, preostalih 50 milijonov pa do oktobra prihodnje leto. V roku treh let bo moral Agrokor 150 milijonov evrov vrniti tudi VTB Bank, preostalih 60 milijonov evrov pa čez šest let.

Agrokor in njegove hčerinske družbe pa se že več let znatneje zadolžujejo tudi prek svojih dobaviteljev. V začetku lanskega leta je imela celotna Skupina Agrokor že za 1,6 milijarde evrov kratkoročnih poslovnih obveznosti, podatki za lani pa še niso znani. Samo matična družba Agrokor je konec lanskega leta dobaviteljem dolgovala skoraj 160 milijonov evrov, kar je skoraj trikrat več, kot ustvari prihodkov.

Za Todoriča Agrokor vreden 1,25 milijarde evrov

Čeprav je imel Agrokor konec lanskega leta le 311 milijonov evrov kapitala, delež dolgov v financiranju pa je znašal že visokih 87 odstotkov, ga Todorić vrednoti nerazumno visoko. Adria Group, lastnica Agrokorja, ima namreč po podatkih nizozemskega sodnega registra kar za 1,25 milijarde evrov osnovnega kapitala. Toda v Adrio Group Todorić po dostopnih podatkih ni vplačal denarja, temveč je osnovni kapital vplačal s svojim deležem v Agrokorju. Glede na to, da Todorić Agrokor očitno vrednoti po več kot 4-kratniku kapitala, bi moral sodeč po teh vrednotenjih za Mercator odšteti dve milijardi evrov oziroma šestkrat več, kot bi ga po sedanji ponudbi (86 evrov za delnico) stal nakup vseh delnic Mercatorja. Ker bo Agrokor za Mercator odštel manj, kot ima ta kapitala, se bo kapital Skupine Agrokor samo zaradi prevzema slovenskega trgovca zvišal za okoli 200 milijonov evrov. Poleg tega se bo znižal tudi delež dolgov v financiranju hrvaške skupine, saj je delež dolgov v financiranju pri Mercatorju opazneje nižji kot pri Agrokorju.

Hčere plačujejo Agrokorjeve račune

Ceno finančnih težav Agrokorja so lani v veliki meri plačale njegove hčerinske družbe, ki so morale domala vsa svoja prosta sredstva posoditi svoji lastnici, obenem pa so ji izplačale tudi za slabih 20 milijonov evrov dividend.

Konec lanskega leta je imel Agrokor samo pri Konzumu in Jamnici najetih za 207 milijonov evrov posojil. Konzum je samo lani Agrokorju dodatno posodil 120 milijonov evrov, Jamnica 39 milijonov evrov, Tisak sedem milijonov evrov in Zvijezda dobrih 12 milijonov evrov. Okoli 110 milijonov evrov posojil pa je Agrokor lani vrnil proizvajalcu sladoledov Ledo. Toda sodeč po podatkih iz letnega poročila tega ni storil z denarjem, temveč je dolg poravnal kar s prenosom srbskega proizvajalca zamrznjene hrane Frikom v neposredno last Leda. Podobno je Konzum od Agrokorja že konec leta 2012 kupil srbsko trgovsko verigo Idea, ki že vse od leta 2008 posluje z visoko izgubo.

Na drugi strani pa ima Agrokor tudi za okoli 660 milijonov evrov danih posojil svojim hčerinskim družbam, ki jim mora zagotavljati kratkoročno likvidnost. Polovico tega zneska odpade samo na Belje, ki ima v lasti več kot 20.000 hektarjev kmetijskih površin, ukvarja pa se s proizvodnjo vin, mesnih izdelkov, moke, mlečnih izdelkov... Vendar pa očitno Agrokorjeve hčerinske družbe ne morajo več računati na pomoč svoje lastnice, saj so ji morale lani odplačati za 77 milijonov evrov glavnice posojil ter plačati za 35 do 50 milijonov evrov obresti.

Milijoni iz Zagreba v Švico

Medtem ko se Agrokorjeve hčerinske družbe soočajo s težavami, je lani preporod doživela švicarska družba Agrokor AG. To je družina Todorić pod takratnim imenom Agros trading ustanovila že leta 1991. S čim se Agrokor AG ukvarja, ni mogoče preveriti, sicer pa je Agrokor lani s svojo švicarsko hčerinsko družbo, v katero je vložil slabih deset milijonov evrov kapitala, ustvaril le slaba dva milijona evrov prihodkov. Toda švicarska hčerinska družba je imela konec leta do matične družbe Agrokor za skoraj 90 milijonov evrov poslovnih obveznosti ter za 37 milijonov evrov najetih posojil. Na kaj se nanaša ta dolg oziroma ali je Agrokor na svojo švicarsko hčerinsko družbo morda prenesel kakšno premoženje, ni znano, saj ta hčerinska družba v letnih poročilih praktično ni omenjena.