"Imel sem komunikacijo z delničarjem NLB, in sicer Slovenskim državnim holdingom in ministrstvom za finance," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je uprava NLB predstavila devetmesečne rezultate, priznal Podbevšek. "Medijske izjave članov vlade pa jemljem kot osebno izražanje stališč, ki jih nismo in ne bomo upoštevali," je bil jasen.

"Zelo me veseli, da na teh pogovorih ni prišlo do nobenih idej, namigovanj, še manj pa do navodil ali pritiskov, kaj moramo kot nadzorni svet narediti," je odgovoril na vprašanje, kako komentira pozive ministra in prvaka DeSUS Karla Erjavca ter ministra in predsedujočega SD Dejana Židana, da mi morala vlada razpravljati o morebitni zamenjavi uprav dveh državnih bank.

Nejasna komunikacija

"Silna zgroženost izhaja iz tega, da komunikacija, morda tudi z naše strani, ni bila dovolj jasna," je ocenil Podbevšek. "Ni prav, da se stresni testi banalizirajo kot nek izpit, na katerega sta šla Blaž (član uprave NLB Brodnjak) in Janko (predsednik uprave NLB Medja) in sta padla, zato da naj nekaj naredimo," je bil slikovit Podbevšek.

Banka je stabilna, je poudaril prvi nadzornik NLB. Ta je namreč v devetih mesecih ustvarila 50,3 milijona evrov dobička po davkih, potem ko je v enakem obdobju lani imela 224,1 milijona evrov izgube. Čisti dobiček skupine NLB se je ustavil pri 47,9 milijona evrov, potem ko je v enakem lanskem obdobju izguba znašala 293,5 milijona evrov.

Evropska centralna banka (ECB), ki je pred uvedbo enotnega nadzora nad bankami v območju evra pregledala stanje bančnega sistema, je konec oktobra za NLB ugotovila, da bi ta v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni potrebovala še 34,25 milijona evrov dodatnega kapitala. NLB je že takoj napovedala in ECB obvestila, da bo morebitne izgube zakrpala z letošnjim dobičkom.

Na temo stabilnosti bančnega sistema se bo predsednik vlade Miro Cerar v petek sestal z guvernerjem Banke Slovenija Boštjanom Jazbecem. Ta sicer ocenjuje, da je upravljanje v največjih bankah, torej v državnih NLB, NKBM in Abanki, dobro z vidika nadzornika, kar centralna banka je. Na vladi kot upravljalcu državne lastnine pa je, ali je zadovoljna z učinkovitostjo državnih družb, med njimi tudi bank.