"V prihodnjih dneh bomo vse ponudnike, ki so oddali zavezujoče ponudbe za nakup Aerodroma Ljubljana, obvestili, koga bomo povabili v zaključna pogajanja. Pričakujemo, da se bo sklepna faza odvila zelo hitro in da bodo postopki zaključeni konec avgusta oz. v začetku septembra," je dejal član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak.

V postopku prodaje Aerodroma Ljubljana je bil konkurenčni boj po njegovih besedah zelo oster, zato so v SDH z odzivom kupcev zadovoljni. "Zadovoljni smo tudi z njihovimi načrti glede razvoja letališča, ki so zelo ambiciozni," je dodal. Čas za prodajo na splošno se mu zdi primeren, saj je na trgu "dovolj povpraševanja in presežek sredstev", ki so jih vlagatelji pripravljeni vložiti.

Nova časovnica še ni potrjena

Postopki privatizacije še ene družbe s seznama 15 podjetij, ki ga je določila odhajajoča vlada, Telekoma Slovenije, so po zamrznitvi privatizacije zastali, a sedaj tečejo naprej. "Nova časovnica še ni potrjena," je povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, okvirno pa bodo predstavitve poslovodstva družbe kupcem začeli prvi teden v septembru. Zavezujoče ponudbe pričakujejo do sredine oktobra, podpis o prodaji družbe pa do konca oktobra.

Časovnica je denimo vprašljiva zato, ker se ob številnih odprtih tožbah, ki jih ima Telekom Slovenije, lahko izkaže, da bodo kupci zahtevali več časa, da se jih preveri. V SDH težko ocenijo, ali so zaradi vladnega manevra izgubili kakšnega potencialnega kupca, ni bil pa to najboljši signal, na kar so tudi ves čas opozarjali. "Konkurenca je še vedno razmeroma zanimiva in pričakujemo, da bo vplivala na višanje cene v samem postopku," je menil Runjak.

Manj zanimanja nakup bank

Nekoliko manj so v tem trenutku zanimive banke, čeprav je vprašanje, kako bo v prihodnje, saj lahko rezultati obremenitvenih testov, ki se obetajo bankam v regiji, naprodaj postavijo še kakšno in se bo ponudba še povečala. V SDH bodo glede prodaje NKBM v teh dneh štiri zainteresirane kupce obvestili, kdo je povabljen v naslednji krog, je povedal Pirc.

V tem krogu bodo lahko opravili skrbni pregled banke, nato bodo pripravili zavezujoče ponudbe, na podlagi katerih bi po Runjakovih pričakovanjih lahko z izbranim kupcem podpis pogodbe opravili v začetku novembra. V SDH ocenjujejo, da je zanimanje za banko solidno, nadejajo pa si, da se v pregledu banke ne bo pokazala kakšna nepredvidena stvar.

V naslednjih tednih razpisa za Cinkarno Celje in Žito

SDH v naslednjih tednih po Pirčevih besedah načrtuje objavo prodajnih razpisov za Cinkarno Celje in Žita, medtem ko so postopki za prodajo Adrie Airways v fazi priprave časovnice.

V SDH si nadejajo, da jim bo novi mandatar Miro Cerar čimprej dal zagotovila, kako naprej, ter jasno predstavil, kaj pomeni "ločitev infrastrukture in nadzorovana privatizacija". "Privatizacijski postopki, ki so v teku, so tako daleč, da jih je treba dnevno usklajevati, zato je jasno stališče ključno tako za prodajne postopke kot za končen izbor kupca," je poudaril Pirc.

Kot menijo v SDH, bi se morala namreč država tudi odločiti, kaj bo na primer v energetiki naredila s ključnimi proizvodnimi obrati. Na splošno pa si želijo, da bi država čimprej sprejela strategijo upravljanja državnih naložb ter jo oblikovala na podlagi sektorskih strategij.