Pred Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) je najtežje leto v njegovi zgodovini. Nadzorni svet družbe je na zadnji, predbožični seji zavrnil poslovni načrt za prihodnja tri leta, ki ga je pripravilo poslovodstvo z Blažem Košorokom na čelu. Razlog: izguba, s katero naj bi skupina HSE po omenjenem načrtu poslovala v tem obdobju.

Samo letos naj bi HSE na ravni skupine ustvaril okrog devet milijonov evrov izgube, v letih 2016 in 2017 pa naj bi se zmanjšala predvidoma za polovico. Poleg rekordno nizkih cen električne energije, ki so v rdeče številke pahnile tudi nekatere evropske energetske velikane, je mlinski kamen okrog holdingovega vratu Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ). Ta bo po načrtu letos, ko bo polno obratovanje začel tudi blok 6, ustvarila od 50 do 60 milijonov evrov izgube. Z izgubo bo posloval tudi Premogovnik Velenje, ki mu je HSE konec leta pomagal z novo, več kot deset milijonov evrov vredno finančno injekcijo. Od družbe, ki ji že več mesecev nakazuje denar za plače, je namreč odkupil večje količine opreme za rudarjenje, ki ji jo zdaj daje v najem.

So nadzorniki začeli majati Košorokov položaj?

»Med nadzorniki je prevladalo mnenje, da skupina potrebuje načrt, ki bo ambicioznejši,« je za Dnevnik povedal predsednik nadzornega sveta HSE Miloš Pantoš. Pri tem je zanikal informacije, da so nadzorniki v neformalnih pogovorih pred zadnjo sejo razpravljali tudi o možnosti zamenjave Blaža Košoroka. Tega naj bi za zdaj še vedno podpirali v Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Po naših informacijah naj bi nadzorniki prevetritev poslovnega načrta zahtevali zaradi več dejavnikov. Najprej zaradi bank. Tem bi po ocenah nekaterih članov nadzornega sveta HSE z načrtovano večletno izgubo poslal slabo sporočilo. Poročali smo že, da bi bila morebitna negotovost pri vračanju posojil, najetih za projekt TEŠ6, najmanj po volji konzorciju komercialnih bank, ki jamčijo za 200-milijonsko posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Samo letos zapade okoli 27 milijonov evrov plačil EBRD, enak znesek nato še vsako leto do leta 2018.

Kljub temu Košorok razlogov za skrb ne vidi. »O finančni moči HSE dovolj govori podatek, da bo skupina s svojimi zdravimi deli sposobna prebaviti tako velik zalogaj, kot je projekt TEŠ6. Res pa je, da bi bilo to veliko lažje, če pri projektu ne bi prihajalo do stvari, ki jih zdaj preiskujejo drugi organi,« je pojasnil Košorok. »Likvidnostne težave bomo reševali sami z najemom kratkoročnih posojil in izdajo do 300 milijonov evrov obveznic v prvi polovici prihodnjega leta. Interes za njihov nakup med vlagatelji obstaja,« je napovedal prvi mož HSE. Ta bo moral do zaključka 1,43 milijarde evrov vrednega projekta TEŠ6 vanj vložiti še predvidoma okoli dvesto milijonov evrov. Dodatno breme je tudi vse večja finančna izpostavljenost HSE do Premogovnika Velenje, ki bo svojemu največjemu lastniku konec leta skupaj dolgoval že 60 milijonov evrov.

Stroškovno neučinkoviti TEŠ

Nadzorniki naj bi od poslovodstva prav tako zahtevali tudi intenzivnejše krčenje stroškov. V podjetju KF Finance so že pred časom za TEŠ in Premogovnik Velenje pripravili analizo poslovnih procesov v obeh družbah. Pri tem naj bi ugotovili, da imata obe precej kadrovskih in drugih rezerv. Po ocenah avtorjev analize naj bi bilo zaposlenih v TEŠ preveč. To so v podjetju KF Finance ugotovili s primerjavo TEŠ s termoelektrarnami v tujini. Med petimi (Obrenovac, Ušće, Kolubara, Morava) naj bi imeli največ zaposlenih na posamezni delujoči blok (225) prav v Šoštanju, pri čemer avtorji v analizo niso zajeli bloka 6. Druge termoelektrarne naj bi imele v povprečju le okoli sto zaposlenih na posamezni blok, res pa je, da so v TEŠ pod povprečjem po kriteriju števila zaposlenih na moč blokov.

Avtorji so posebej opozorili na stroškovno neučinkovitost TEŠ in preveliko število zunanjih izvajalcev v družbi. Pri tem so navedli tudi opažanja ob ogledu elektrarn. V njej zunanjih izvajalcev sploh niso opazili – tudi na deponiji premoga, na kateri je za dela uradno zadolženo podjetje Vas, ne. »V času ogleda deponije in območja ugrezanja so tam delali izključno delavci TEŠ, in to z mehanizacijo v lasti TEŠ. Zunanji izvajalci podjetja Vas, ki skrbijo za prerivanje premoga na deponiji, med našim ogledom niso delali, prav tako ni bila v pogonu mehanizacija v lasti družbe Andrejc, ki jo TEŠ najema v času povečanega obsega del,« so v analizi zapisali v KF Financah. Podjetje Vas je v lasti Stanislava Soviča in Miroslava Andrejca, dveh podjetnikov iz Šaleške doline, ki sta v zadnjih letih na veliko poslovala tudi s TEŠ in premogovnikom.