Linxair naposled v stečaj

Letalsko podjetje Linxair, ki je v preteklosti prevažalo številne politike in vodilne gospodarstvenike, gre v stečaj. Čeprav je od leta 2009 v finančnih težavah in ima več dolgov kot premoženja, je sodišče šele včeraj sprožilo stečajni postopek. Zahteval ga je eden od upnikov. Linxair je že pred časom pristal v rokah mednarodne skupine, ki jo sestavljajo nekdanji vodilni iz posojilodajalske afere Orion. Ta je številnim znanim Slovencem pomagala pri likvidaciji njihovih podjetij in skrivanju premoženja pred upniki.

Podjetje Tele 59 Janeza Ujčiča prepričalo upnike

Mariborsko sodišče je potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo v podjetju Tele 59, ki ima v lasti tamkajšnjo regionalno televizijsko postajo RTS. Večina upnikov je namreč podprla predlog vodstva družbe, ki jim je obljubilo 40-odstotno poplačilo v naslednjih šestih letih. Vsi največji trije upniki Tele 59 so bolj ali manj državni – KBM Leasing, davčna uprava in javna RTV Slovenije. Tele 59 je med drugim v lasti nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu nekdanjega premierja Janeza Janše, sicer pa vidnega predstavnika stranke DeSUS Janeza Ujčiča.

Todorović ni več prvi mož T2

Sašo Todorović, ki se skupaj z Urošem Haklom poteguje za nakup časopisa Večer, ni več predsednik poslovodstva T2. Družbeniki so včeraj sprejeli njegovo odstopno izjavo in potrdili novo sestavo poslovodstva. Predsednik bo po novem Vojko Šiler, ki je doslej v T2 vodil sektor za finance, nabavo in logistiko.

Pripravila Tomaž Modic in STA