Bruselj zahteva spoštovanje rokov

Slovenija se trudi omehčati bančna priporočila evropske komisije, kot je na primer rok za privatizacijo NKBM do konca letošnjega leta ali pa rok za pripravo strategije za slabo banko do konca septembra. A v Bruslju naj bi slovenske argumente zavračali in napovedujejo, da bodo bančni roki v priporočilih zagotovo ostali takšni, kot so.

Lastniške rošade v hčeri Nivoja

Decembra lani, mesec dni preden je Nivo Celje na sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave, je v eni od njegovih hčerinskih družb prišlo do lastniških sprememb. Podjetje Favo v lasti Eve Funda je skoraj 30-odstotni delež družbe Nivo Beton prodalo podjetju Feliksbau v lasti Denisa Hribška. Omenjeni delež je v preteklosti že večkrat zamenjal lastnika, eden od njih je bil tudi iz Liechtensteina.

Nova direktorica Notranjskih novic

Podjetniška svetovalka Jelka Lekše je nova direktorica Notranjskih novic, ki izdaja 14-dnevnik na območju notranjsko-kraške regije. Lastnik Robert Treven je hkrati preselil sedež družbe iz Logatca v Cerknico.

Sqwiz do 80.000 evrov in članstva v Wayri

V prestižni londonski pospeševalnik Wayra je bilo sprejeto še eno slovensko podjetje – Sqwiz, ki omogoča manjšim podjetjem, da si v manj kot eni minuti izdelajo spletno stran na osnovi svoje poslovne facebookove strani. Sqwiz je bil sprejet na 8-mesečno usposabljanje v Londonu, v zameno za manjši lastniški delež pa je pospeševalnik v Sqwiz že vložil 80.000 evrov.

Češka banka skrivni kupec Sunčanega Hvara

Češka J&T banka je novi delničar podjetja Sunčani Hvar, za nakup katerega so se leta 2003 zanimale tudi Terme Čatež. J&T banka je od skupine Orco Property za simbolično ceno en evro kupila 24,94-odstotni lastniški delež in hkrati prevzela 2,1 milijona evrov dolgov, zavarovanih s hipotekami na nedokončanih hotelih. Največji lastnik Sunčanega Hvara je s tem postala Hrvaška, ki ima v lasti 32,92 odstotka delnic, Orco Property pa ohranja 31,6-odstotni lastniški delež.

Spar prvi Konzumov konkurent v Zagrebu

Hrvaška agencija za varstvo konkurence je včeraj dejala, da soglaša s koncentracijo 20 prodajaln hrvaške trgovske verige Dinova-Diona z družbo Spar Hrvatska. Ob tem so ocenili, da bo Spar po prevzemu trgovin, ki so bile v lasti skupine Gavrilović, v Zagrebu postal največji tekmec vodilnemu hrvaškem trgovcu Konzumu.

Iraški nemiri višajo ceno nafte

Cena sodčka severnomorske nafte brent je v juniju zrasla že za skoraj šest dolarjev, na 113,4 dolarja. Razlog so nemiri v Iraku, kjer militantne skupine kot za stavo premagujejo iraško vojsko in se na videz nezadržno bližajo prestolnici Bagdad. Če so vlagatelji z Wall Streeta napovedovali za konec leta 116 dolarjev visoko ceno sodčka nafte brent, si ob nemirih v Iraku nihče ne upa podati natančne ocene.

Pripravila Jan Bratanič in STA