Nenadna zamenjava v vrhu Hranilnice Lon

Teodor Žepič je pred dnevi nepričakovano odstopil z mesta predsednika uprave Hranilnice Lon, vodenje hranilnice pa je prevzel kar Stanislav Erzar, Žepičev tast in dotedanji predsednik nadzornikov. »Predsednik uprave je podal odstopno izjavo, nadzorni svet pa je ukrepal,« je bil kratek Erzar. Zakaj je Žepič odstopil, Erzar ni želel komentirati, nekdanji prvi mož Hranilnice Lon pa se na naše klice ni odzval. Kot je pojasnil Erzar, za prevzem funkcije predsednika uprave Hranilnice Lon ni potreboval dovoljenja Banke Slovenije, saj je v preteklosti 16 let (do leta 2006) že zasedal ta položaj. Erzar ima v lasti dobrih šest odstotkov rednih, četrtino prednostnih delnic in je s tem največji posamični lastnik Hranilnice Lon.

Eta preoblikovana v d. o. o.

Na skupščini kamniške družbe Eta je edini delničar holding AG, ki ga obvladujejo Aleš Musar, Rok Habinc in Marko Konič, včeraj potrdil predlog o preoblikovanju v družbo z omejeno odgovornostjo. Lastnik Ete Kamnik, d. o. o., z nekaj manj kot sedmimi milijoni evrov osnovnega kapitala bo ostal AG. Dosedanja člana uprave Marko Konič in Ksenija Jankovič Banovšek bosta postala direktorja nove družbe, medtem ko Eto zapušča predsednica uprave Marjanca Drame, sicer izvršna direktorica holdinga AG.

Prodaja delnic Hita pod drobnogled revizorja

Delničarji celjskega Cetisa bodo na skupščini 15. januarja na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) odločali o imenovanju posebnega revizorja. Po predlogu bo to družba Deloitte revizija, katere naloga bo preveriti ozadje Cetisove prodaje delnic Hita družbi Cetis-Graf.

Lovšin ni priznal krivde

Andrej Lovšin, nekdanji vodja Intereurope, se je izrekel za nedolžnega na včerajšnjem predobravnavnem naroku kazenskega postopka, v katerem mu tožilstvo očita nadaljevanje kaznivega dejanja zlorabe položaja v zvezi z naložbo v logistični center Čehov. Lovšin je mimo nadzornega sveta vložil več kot 140 milijonov evrov v logistični center Čehov, ki ga je Intereuropa prodala za 45 milijonov evrov.

Kozmus oproščen

Slovenjgraško okrožno sodišče je oprostilo nekdanjega prvega moža Preventa Globala Jožeta Kozmusa. Tožilstvo, ki Kozmusu očita zlorabo položaja in oškodovanje Preventa pri projektu laserskih kartic, v okviru katerega je Antonu Kuharju posodil 20,9 milijona evrov, že napoveduje pritožbo. Sodišče je oprostilo tudi Kuharja, osumljenega napeljevanja h kaznivemu dejanju. Sodba še ni pravnomočna.

Mehdorn zapušča berlinsko letališče

Hartmut Mehdorn, nekdanji prvi mož Deutsche Bahn in svetovalec Pahorjeve vlade, očitno zapušča projekt gradnje novega letališča v Berlinu. Funkcijo izvršnega direktorja berlinskega letališča bo opravljal najdlje do 30. junija 2015 oziroma dokler ne bodo nadzorniki našli njegovega naslednika.

Pripravila Jan Bratanič in STA