Mali delničarji nad upravo Thermane

Mali delničarji Thermane so uresničili napovedi in na sodišče vložili izpodbojno tožbo proti sklepom iz avgustovske skupščine. Med drugim izpodbijajo sklep o sprejemu letnega poročila in podelitvi razrešnice sedanjemu predsedniku uprave Thermane Andreju Bošnjaku. V Thermani, ki je medtem končala v prisilni poravnavi, so že napovedali, da bodo na tožbo odgovorili.

Nivo se je rešil stečaja

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi uprave družbe Nivo Celje zoper sklep celjskega okrožnega sodišča o ustavitvi postopka prisilne poravnave ter uvedbi stečajnega postopka. Prvostopenjsko sodišče si je nekatera mnenja razlagalo napačno, poleg tega pa sta s prisilno poravnavo soglašala oba upniška odbora, je zapisalo.

Novi nadzorniki Pošte

V novem nadzornem svetu Pošte Slovenije bodo sedeli nekdanji član uprave SŽ Milan Perovič, Peter Grilc iz ljubljanske pravne fakultete, predstavnica SDH Vanessa Grmek in Aleš Groznik z ljubljanske ekonomske fakultete. Predstavnika zaposlenih ostajata Božidar Pograjc in Rudi Matjašič. Ustanovna seja nadzornega sveta, ki ga je doslej vodil Davorin Kračun, bo predvidoma v roku enega meseca.

Merkurjevi družbi vpisani v sodni register

Včeraj sta bili v sodni register vpisani novi družbi Merkur trgovina in Merkur storitve, ki bosta nadaljevali posle obstoječe družbe. Ta bo v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja končala v stečaju.

Intereuropa bo počasi krepila poslovanje

Petletni strateški načrt skupine Intereuropa predvideva, da bodo prihodki od prodaje do leta 2019 dosegli 166 milijonov evrov, kar je šest milijonov več kot lani. Ustvarili naj bi 15,8 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo ter 7,8 milijona evrov čistega dobička. Za naložbe bodo namenili 24,5 milijona evrov.

Slovenija prvič do brezobrestne zadolžitve

Ministrstvo za finance je včeraj izdalo tri- in šestmesečno zakladno menico, s katerima je zbralo skupno deset milijonov evrov. Pri obeh znaša nominalna letna obrestna mera nič odstotkov. Država je po 0,25-odstotni nominalni obrestni meri hkrati izdala še za 42,2 milijona evrov 12-mesečnih zakladnih menic.

Unicredit povečal dobiček

Največja italijanska bančna skupina Unicredit je v tretjem četrtletju letos ustvarila 722 milijonov evrov čistega dobička, kar je 253,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Popravek in opravičilo

V članku, ki je bil objavljen v Dnevniku 11. novembra z naslovom »Nov nadzornik v SŽ – Projektivnem podjetju«, smo napačno navedli, da je SŽ – Projektivno podjetje del Skupine Slovenske železnice. Za napako se opravičujemo.

Pripravila Jan Bratanič in STA