Krajcer odstopil še kot direktor Nigrada

Vladimir Krajcer, direktor mariborskega komunalnega podjetja Nigrad, je že v četrtek odstopil z direktorskega mesta hčerinske družbe Nipa, ki naj bi najela športno infrastrukturo ŠC Pohorje, včeraj pa še z mesta direktorja Nigrada. Krajcer zapušča svoji funkciji po tem, ko je v začetku tedna objavil sporni razpis, v katerem je iskal svetovalca poslovodstva Nipa, ki bi bil hkrati po poklicu natakar, obvladal ruski jezik, zaželena pa je bila tudi licenca Fife, Uefe ali druga primerljiva licenca. Razpis je bil, kot smo poročali, namenjen Miranu Ferku, doslej vodji športnega turizma v Športnem centru Pohorje.

Expo 2015 tudi s Slovenijo

Ministrstvo za finance je odobrilo financiranje slovenskega projekta Expo 2015, ki ga vodita javna agencija Spirit in gospodarsko ministrstvo. V letošnjem letu se bo v ta namen sprostilo 2,72 milijona evrov proračunskih sredstev, prihodnje leto pa še dva milijona evrov. Sedaj se začenja boj z roki. Slovenski paviljon, ocenjen na 1,5 milijona evrov, ki so ga zasnovali SoNo Arhitekti, gradilo pa ga bo podjetje Lumar IG, mora biti namreč dokončan najkasneje do konca leta. Svetovna razstava Expo 2015 v Milanu poteka od 1. maja do 31. oktobra prihodnje leto.

Sberbank Europe ušla sankcijam EU in ZDA

ZDA in EU so nastopile proti Rusiji z ostrejšimi sankcijami, in če veljajo te tudi za Sberbank Rusija, pa ne veljajo za evropsko Sberbank. Sberbank Europe, ki ima sedež v Avstriji, skupaj s svojimi devetimi hčerinskimi družbami v srednji in vzhodni Evropi ni vključena na seznam ukrepov ne EU ne ZDA, so pojasnili v slovenski Sberbank.

SKB in SocGen z visokim dobičkom

SKB banka je v prvem polletju letos ustvarila 17,5 milijona evrov čistega dobička, v enakem obdobju lani je ustvarila 12,6 milijona evrov izgube. Tržni delež, merjen s krediti, je okrepila za 0,9 odstotne točke, na 7,9 odstotka, tržni delež, merjen z depoziti, pa za 0,7 odstotne točke, na sedem odstotkov. Odlično drugo četrtletje pa je za francosko skupino Société Générale, ki je 100-odstotna lastnica SKB. Ustvarila je 1,03 milijarde evrov čistega dobička, kar pomeni 7,8-odstotno rast na letni ravni in okoli 180 milijonov evrov boljši rezultat od napovedi analitikov.

Razširjen plačilni sistem SEPA

V okviru enotnega evropskega sistema plačil SEPA je včeraj zaživel sistem malih plačil do 50.000 evrov, ki omogoča direktne bremenitve in plačila med državami članicami z enako hitrostjo in enostavnostjo, kot je bilo to doslej značilno za domače transakcije. Na ECB pričakujejo, da bo prek sistema SEPA mesečno izvedenih več kot dve milijardi malih plačil.

Pripravila Jan Bratanič in STA