Slab zaključek leta za zavarovalnice

Za domačimi  zavarovalnicami, ki bodo letos dosegle novo najnižjo točko, kar zadeva zbrane premije, je eden najslabših novembrov doslej. Zavarovalnica Triglav, Adriatic Slovenica, Zavarovalnica Maribor in druge zavarovalnice so v prejšnjem mesecu po podatkih SZZ obračunale le za 143,2 milijona evrov premij, kar je 3,4 odstotka manj kot novembra lani. V obdobju od januarja do novembra so njihove premije nižje za 2,7 odstotka.

DPR v postopek likvidacije

V Družbi pooblaščenki Ravne (DPR), ki je v lasti (nekdanjih) zaposlenih v slovenski jeklarski industriji, se je z novembrom začel postopek likvidacije. Letos poleti so namreč z vodstvom Slovenske industrije jekla (SIJ) dosegli dogovor, ki predvideva postopno izplačilo DPR iz lastništva SIJ. Ko DPR ne bo več lastnik 1,15 odstotka SIJ in bo izplačal svoje delničarje, ne bo več razloga za njegov obstoj.

56-milijonska injekcija za KBM-Leasing

V Novi KBM pod vodstvom Aleša Hauca so se odločili, da tik pred koncem leta dokapitalizirajo odvisno družbo KBM-Leasing. Dan pred božičem so v njen osnovni kapital pretvorili za 56,7 milijona evrov danih posojil. S tem so jo rešili visoke kapitalske neustreznosti, ki se je vlekla že od leta 2012. Konec lanskega leta je imel KBM-Leasing za več kot 37 milijonov evrov več dolgov kot premoženja.

V KPL so si razdelili nagrade

Vodstveni delavci Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) bodo prejeli nagrado za zasluge pri reševanju družbe. Z bankami so se namreč dogovorili za reprogramiranje obveznosti, pridobili nove projekte, ohranili obstoječo koncesijo z Mestno občino Ljubljana in kljub zmanjšanemu obsegu poslovanja ustvarili dobiček. Zato bodo osmim zaslužnim osebam v KPL skladno s sklepom skupščine izplačali skupno 56.000 evrov bruto. Od tega bo direktor Damjan Stanek dobil 17.000 evrov, prvi nadzornik Janko Maček pa 4500 evrov.

Hastorjevi izplačali solastnika Preventa Haloga

Podjetje Prevent Halog, ki je od septembra v postopku likvidacije, je izgubilo enega od solastnikov. Svoj 2,47-odstotni delež so prodali v tovarni TBP, ki jo vodi Stanislav Loncner, in sicer kar Preventu Halogu. Tako družina Hastor obvladuje ves Prevent Halog. Največji lastnik TBP, ki tudi v času krize neprestano povečuje prihodke in dobiček, je ravno Prevent Halog, vendar bo slejkoprej naprodaj tudi njegov 22,3-odstotni delež. Odkupilo bi ga lahko preostalih 37 delničarjev s prvim nadzornikom TBP Bogdanom Šavlijem na čelu.

Furs do več informacij o dohodkih v tujini

Finančna uprava RS (Furs) pričakuje v letu 2015 porast informacij iz naslova avtomatične izmenjave informacij, kar naj bi posledično vplivalo tudi na povečanje priliva davka iz naslova nadzora davčnih obračunov zavezancev. Začela se bo namreč avtomatična izmenjava informacij na podlagi evropske direktive. Avtomatična izmenjava informacij pomeni, da bo država, v kateri so zaposleni rezidenti Slovenije, podatke o njihovih dohodkih iz zaposlitve najmanj enkrat letno avtomatično posredovala Fursu.

Pripravil Tomaž Modic