Družba Gramoz iz Lendave, ki se ukvarja s pridobivanjem gramoza in peska, je dobila novega lastnika. Po več kot osmih letih jo je prvi mož skupine Krater Martin Odlazek prepustil Jožetu Čadu, zastopniku nekaterih Kraterjevih družb. Koliko je Čad plačal za Gramoz, ki je imel lani 700.000 evrov prihodkov in 21.600 evrov čistega dobička, še ni znano. Kot smo razkrili v Dnevniku, pa je Odlazek pred letom dni odkupil Čadov 2-odstotni delež v Kraterju in mu v zameno obljubil skupno 300.000 evrov.

Granit naposled prodan

Zgodba o prodaji zdravega jedra družbe Granit iz Slovenske Bistrice se vendarle približuje koncu. Po več kot treh mesecih od podpisa kupoprodajne pogodbe med stečajnim upraviteljem in podjetjem Kit-ak iz Rogaške Slatine je soglasje k njej izdalo še okrožno sodišče v Mariboru. Kot je znano, bo Kit-ak za kamnolom v Poljčanah in drugo premoženje Granita odštel 7,5 milijona evrov.

Nezanimive nasedle Zvonove naložbe

Stečajna upraviteljica Zvona Ena Holdinga Mojca Breznik bo morala še naprej iskati kupca za nekatere nasedle naložbe propadle cerkvene družbe. V začetku oktobra je objavila vabilo k zbiranju ponudb, vendar ni bilo nobenega zanimanja zanje. Med drugim so naprodaj večinski delež v družbi Sole Orto, prek katere so hoteli zgraditi hotelsko naselje v Sutivanu na Braču, in argentinski podjetji Sadowa in Elevadores, v kateri je Zvon vložil osem milijonov evrov.

Šešokovi zaprli družbo tveganega kapitala

Po štirih letih se s slovenskega trga poslavlja sklad tveganega kapitala Taxgroup, ki ga je decembra 2009 s sovlagatelji ustanovil Matija Šešok. Med njimi sta bila prvi mož KD Group Matjaž Gantar in igralniški podjetnik Joc Pečečnik. Njihov sklad je bil eden od številnih, ki se je nameraval potegovati za 34-milijonska državna sredstva za vlaganja v hitro rastoča podjetja, vendar do danes ni imel praktično nobene naložbe.

Prvi mož Agroservisa v osebni stečaj

Okrožno sodišče v Murski Soboti je prejšnji teden začelo postopek odpusta obveznosti Borivoju Laloviću, nekdanjemu prvemu možu Agroservisa. Za preizkusno obdobje je določilo pet let. Lalović je razglasil osebni stečaj natanko pol leta po tistem, ko je Agroservis končal v stečaju. Koliko dolgov ima, bo znano v kratkem, ko bodo njegovi upniki končali prijavo terjatev. Za propad njegove skupine, ki se je ukvarjala s prodajo in servisom vozil, je bila kriva previsoka zadolženost.

V Kad bi imenovali novo nadzornico

Čez mesec dni bo na sedežu Kapitalske družbe (Kad) potekala skupščina, na kateri bi državni lastniki odločali o imenovanju novih starih članov nadzornega sveta. Za nov mandat bi vanj imenovali dosedanja nadzornika Ladislava Rožiča in Alda Ternovca. Na novo je predlagana Cirila Surina Zajc, ki bi nasledila Ano Bilbija.

Pripravil Tomaž Modic