Mali delničarji Heliosa s polovičnim izkupičkom

Skupščina Heliosa, ki je v 99,51-odstotni lasti avstrijskega holdinga Ring International, ni potrdila predloga malih delničarjev za izplačilo 557.000 od 581.000 evrov bilančnega dobička. Ta ostaja nerazporejen. Drug predlog malih delničarjev o njihovi iztisnitvi (146 manjšinskih delničarjev) pa je skupščina potrdila. Prejeli bodo 520 evrov odpravnine na delnico. Včerajšnja skupščina predstavlja sklepno dejanje lastniških sprememb v družbi Helios, ki so se začele oktobra lani s podpisom kupoprodajne pogodbe z novim strateškim lastnikom, je dejal predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar.

Delavci in uprava Nafte Petrochema brez rešitev

Včerajšnji pogovori stavkajočih delavcev in direktorja družbe Roberta Serca o rešitvi zapletov v Nafti Petrochemu niso dali rešitve. Stavkajoči zahtevajo pripravo socialnega sporazuma, v katerem bi natančno opredelili ukrepe vodstva in datum izplačila zaostalih plač. Če tega ne bo, bodo zahtevali stečaj družbe. Stavka se tako nadaljuje, čeprav nekateri sindikalisti že danes pričakujejo dogovor.

Zupančevi PSZ zamrznili premoženje

Celjsko okrožno sodišče je na predlog Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) izdalo sklep, ki skupini PSZ, katere večinski lastnik je poslovnež Darko Zupanc, omejujejo prosto razpolaganje s premoženjem. DUTB naj bi sumil, da Zupanc izčrpava skupino PSZ, katere del so Avto Celje, Meja Šentjur, Hotel Marita, Hyundai Auto Zagreb in Hyundai Auto Beograd. Zupanc, ki bankam dolguje okoli 70 milijonov evrov, od tega DUTB 17,7 milijona evrov, zanika očitke. PSZ je sicer od marca letos v postopku poenostavljene prisilne poravnave.

Zorič nadzornik v podjetju Trimo Investment

Peter Zorič, nekdanji nadzornik Trima, je postal član nadzornega sveta holdinškega podjetja Trimo Investment. Prek slednjega so vodilni kadri Trima pred osmimi leti izvedli delni menedžerski prevzem, danes pa je Trimo Investment v lasti Trima.

Semenarna z novim nadzornim svetom

Semenarna Ljubljana, ki jo od februarja vodi Aleš Šebeder, lastniško pa obvladuje Deželna banka Slovenije (DBS), ima nov nadzorni svet. Sestavljajo ga Peter Vrisk, Sonja Anadolli in Drago Martinčič, ki je bil imenovan za nov mandat. Zapustili pa so ga Marija Mojca Bohinec, Andraž Grum, Miha Štepec, Tomo Sokolić in nekdanji predsednik nadzornikov Primož Žerjav.

ECB skrbijo napeti odnosi z Rusi

Evropska centralna banka (ECB) je včeraj ohranila ključno obrestno mero na rekordno nizkih 0,15 odstotka. Po besedah guvernerja ECB Maria Draghija bodo obrestne mere zaradi pričakovane nizke rasti cen življenjskih potrebščin daljše časovno obdobje na tej ravni tudi ostale. Čeprav Evropa gospodarsko ni močno odvisna od Rusije, prav tako nima z njo prepletenega finančnega sektorja, je Draghi opozoril, da se lahko zaostrovanje napetosti med Rusi in Zahodom odrazi v prekinitvi šibkega gospodarskega okrevanja območja evra. Omenimo, da je včeraj tudi britanska centralna banka ohranila obrestne mere nespremenjene, ključna je ostala na 0,5 odstotka.

Pripravila Jan Bratanič in STA