Vlada napovedala vojno davčnim oazam

Vlada Mira Cerarja je včeraj ustanovila medresorsko delovno skupino, ki bo do 1. marca 2015 pripravila ukrepe za učinkovitejšo zaščito gospodarskih in finančnih interesov Slovenije. S tem napoveduje vojno prenašanju ali prikrivanju finančnega premoženja v tujini, zlasti v davčnih oazah. Delovno skupino bo vodil minister za pravosodje Goran Klemenčič.

DUTB imenovala novo vodstvo Avtotehne

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je na podlagi odločbe sodišča odpoklicala upravni odbor Avtotehne pod vodstvom Jordana Kocjančiča in izvršnega direktorja Petra Štrenka ter imenovala nov upravni odbor. V njem bodo sedeli Milan Perović, Matjaž Petrič in Andrej Koprivec.

Delavska hranilnica okrepila osnovni kapital

Delavska hranilnica je z emisijo 45.000 novih delnic po 100 evrov zbrala 4,5 milijona evrov kapitala. Del tako pridobljenih sredstev je porabila za povečanje osnovnega kapitala z 9,2 na 11,05 milijona evrov.

Intereuropa precej slabše

Največja slovenska logistična skupina Intereuropa je v prvih treh četrtletjih letos ustvarila 106,5 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček se je sočasno znižal s skoraj petih milijonov evrov na vsega 351.000 evrov. Slabše poslovanje je posledica krepko nižjega povpraševanja po carinskih storitvah (vstop Hrvaške v EU) ter pojemanja blagovnih tokov zaradi naravnih katastrov v Sloveniji, Srbiji in BiH ter nemirov v Ukrajini.

Tilia povečala dobiček

Zavarovalnica Tilia, ki sodi v skupino Sava Re, je v prvih devetih mesecih zbrala 66,6 milijona evrov premij, kar je približno dva milijona evrov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu je ustvarila 3,3 milijona evrov dobička, kar pomeni 36,6-odstotno rast na letni ravni.

Rast prihodkov Adrie Mobil

V novomeški družbi Adria Mobil, katere lastništvo naj bi se v teh dneh preneslo od menedžerskega podjetja Protej na ACH, so v devetih mesecih za sedem odstotkov okrepili prihodke od prodaje, ki so dosegli 162 milijonov evrov.

DEG prodal večji delež Atlantic Grupe

Nemški DEG, partner Atlantic Grupe, del katere je tudi Droga Kolinska, se je odločil znižati svoj lastniški delež v hrvaški skupini. Za 25 milijonov evrov je prodal 6,2 odstotka delnic Atlantic Grupe, v kateri ohranja 2,3-odstotni lastniški delež.

Opec brez dogovora

Predstavniki držav naftnega kartela Opec so včeraj na Dunaju iskali odgovor na padajočo ceno nafte, ki se je od junija letos znižala že za tretjino. Kljub temu je obveljala želja najmočnejše članice kartela Savdske Arabije, in sicer da ostane dnevna proizvodnja nespremenjena pri 30 milijonih sodčkov surove nafte.

Pripravila Jan Bratanič in STA