Ogorčenje nad trošarinami na sladke pijače

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so ogorčeni nad napovedjo vlade, da bo uvedla trošarine na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah, ki jih je napovedal finančni minister Dušan Mramor. V zadnjih petih letih se je namreč poraba brezalkoholnih pijač na prebivalca zmanjšala za skoraj 25 odstotkov, v zadnjem letu pa za 11 odstotkov.

Davčni dolg nižji za skoraj desetino

Pravne in fizične osebe so imele konec lanskega leta skupaj za 1,5 milijarde evrov davčnega dolga, kar je za 9,1 odstotka manj kot ob koncu leta 2012. Durs je v poročilu ugotovil, da je aktivni dolg, za poplačilo katerega lahko davčni organ izvaja vse postopke, predvidene v davčni zakonodaji, konec decembra 2013 znašal 901,9 milijona evrov, pogojno izterljivi dolg, katerega poplačilo je v največji meri odvisno od zaključka sodnih postopkov, pa 570,9 milijona evrov.

Datalab prevzel hrvaški APEX

Razvijalec poslovne programske opreme Datalab Tehnologije je prevzel hrvaško družbo APEX Informacijske tehnologije. Z nakupom hrvaškega podjetja so pridobili intelektualno lastnino, ki se nanaša na POS blagajno za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android. Obenem so prevzeli tudi poslovanje hrvaškega podjetja SL Solucije.

Geberit želi prevzeti Sanitec

Švicarska skupina Geberit, ki ustvari na leto 2,3 milijarde švicarskih frankov prihodkov in ima podružnico v Ljubljani, želi za 1,29 milijarde švicarskih frankov (okoli 1,07 milijarde evrov) prevzeti Sanitec, vodilno evropsko podjetje na področju kopalniške keramike.

Žito v iztisnitev malih delničarjev

Na skupščini delničarjev družbe Žito maloprodaja je bil sprejet sklep, po katerem bo Žito iz lastništva svoje hčerinske družbe iztisnilo vse male delničarje, ki bodo za delnico dobili 2,31 evra odpravnine.

Slabo poslovanje odneslo vodjo Tesca

Največji britanski trgovec Tesco je v prvem polletju poslovnega leta utrpel več kot 91-odstotni padec dobička pred davki, ki je dosegel »le« 112 milijonov funtov (142 milijonov evrov). Tesco je sicer že prejšnji mesec šokiral vlagatelje, ko je priznal, da je bil dobiček zaradi napake pri izračunih občutno nižji. Zaradi tega je predsednik Tesca Richard Broadbent napovedal odstop.

Nokia se postavlja na noge

Finska Nokia, ki je aprila Microsoftu prodala divizijo za mobilne naprave, je poslovno prerojena. Potem ko je v lanskem tretjem četrtletju poslovala z 91 milijoni evrov izgube, je v istem letošnjem četrtletju ustvarila 747 milijonov evrov čistega dobička. Prihodki na letni ravni so se okrepili za 13 odstotkov, na 3,3 milijarde evrov.

Pripravila Jan Bratanič in STA