Colariču nov mandat na čelu Krke

Nadzorni svet Krke je predsedniku uprave in generalnemu direktorju družbe Jožetu Colariču podelil nov mandat. Colarič, ki je na vrhu novomeškega farmacevta od januarja 2005, bo nov šestletni mandat nastopil z januarjem 2016. Colarič mora do konca novembra nadzornikom predlagati druge člane uprave.

Davčne blagajne z letom 2016

Če ne bo prišlo do zapletov, bi lahko davčne blagajne v Sloveniji uvedli z januarjem 2016, je včeraj na Davčni konferenci v Portorožu napovedal Peter Jenko iz Finančne uprave (Furs). Kakšne natančno bodo, še ni dorečeno, so pa bile dosedanje ocene o stroških uvedbe davčnih blagajn precej pavšalne, je poudaril.

Pošta bi bila vodilna zavarovalna zastopnica

Pošta Slovenije je letos na 97 uradih po vsej državi začela opravljati zavarovalne storitve, s čimer zaokrožuje ponudbo finančnih storitev na poštnih okencih. Prek hčerinske družbe PS Zavarovalno zastopništvo in v sodelovanju z izbranimi zavarovalnicami bodo na tak način skušali delno nadoknaditi upad prihodkov od klasičnih poštnih storitev. Želijo postati vodilni slovenski zavarovalni zastopnik po bruto zbrani premiji.

Cestnine za tovornjake odvisne od onesnaževanja

Vlada je včeraj sprejela predlog zakona o cestninjenju, v katerega bo združila zdaj ločene določbe o cestninjenju osebnih in tovornih vozil. Medtem ko cestninjenje osebnih vozil ostaja v pretežni meri enako urejeno kot zdaj, se cestninjenje tovornih vozil usklajuje z zakonodajo EU. Večji onesnaževalci bodo odslej plačevali več.

Luka Koper z 12-odstotno rastjo prihodkov

Luka Koper je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila za 152,85 milijona evrov čistih prihodkov, kar v primerjavi s predhodnim letom predstavlja 12-odstotno rast. Na letni ravni se je za pet odstotkov okrepil ladijski pretovor, medtem ko se je pretovor kontejnerjev zvišal za 15 odstotkov.

Uniorju ni treba prodati podjetja Štore Steel

Za zreški Unior prodaja 29,3-odstotnega deleža v podjetju Štore Steel ni del finančnega prestrukturiranja. V okviru zavez do bank mora Unior prodati svoj delež v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec in dejavnost programa Turizem.

Pinterest kupil start up s slovenskimi koreninami

Upravljalec ameriškega spletnega družbenega omrežja Pinterest je kupil visokotehnološko zagonsko podjetje Kosei, ki ga je soustanovil slovenski znanstvenik Jure Leskovec, profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA. Vrednost posla ni znana.

Pripravila Tomaž Modic in STA