Vložena obtožnica proti Samidu Osmanoviću

Mesec dni po tem, ko so poslovnežu Samidu Osmanoviću zaradi suma gospodarskega kriminala odvzeli prostost, je okrožno državno tožilstvo v Mariboru proti nekdanjemu lastniku Oil Metal Company vložilo obtožnico. Po naših informacijah mu očitajo zlorabo položaja in utajo davkov. Za vsakega od očitanih kaznivih dejanj mu grozi zaporna kazen od enega do osem let. Obtožnica še ni pravnomočna.

Upniki Merkurja imajo čas do 19. julija

Potem ko je Merkur izpolnil dodatne pogoje za uspešno finančno prestrukturiranje, je kranjsko okrožno sodišče pozvalo upnike h glasovanju o sprejemu ponovne prisilne poravnave. Upniki morajo glasovnico oddati v mesecu dni. V tem času pa morajo v delnice nove družbe Merkur Nepremičnine pretvoriti tudi vsaj 46,5 milijona evrov.

V CGP in VGP bi delili dividende

Delničarji družbe CGP bodo na skupščini čez mesec dni odločali o predlogu, da se jim v obliki dividend izplača 1,2 milijona evrov oziroma 1,1 evra bruto na delnico. Hkrati se bodo seznanili s tem, da bo imela uprava od začetka julija naprej dva člana namesto treh. Na isti dan bo v Novem mestu potekala tudi skupščina družbe VGP, ki bi delničarjem razdelila 150.000 evrov bilančnega dobička. Tako CGP kot VGP obvladuje belokranjski poslovnež Dari Južna.

Skupščina NLB o Arharjevem nasledniku

Država kot stoodstotna lastnica Nove Ljubljanske banke (NLB) bo na ponedeljkovi skupščini med drugim odločala o nasledniku Franceta Arharja v nadzornem svetu največje slovenske banke. Arhar je iz nadzornega sveta kot njegov predsednik nepričakovano odstopil aprila. Predloga imena Arharjevega naslednika v sklicu skupščine ni.

Loterija za dividende 3,34 milijona evrov

Delničarji Loterije Slovenije so včeraj sklenili, da se za izplačilo dividend nameni 3,34 milijona evrov.

Za javno preiskavo bančnega sistema

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu v vmesnem poročilu DZ predlaga uvedbo javne preiskave za nastali položaj v bankah. Kot je poudaril predsednik komisije Marko Pogačnik (SDS), pa bi moral biti sodelujočim v takšni preiskavi nujno omogočen dostop do dokumentacije.

NKBM rešuje Marifarm

Svet zavoda Mariborskih lekarn je na včerajšnji seji potrdil ukrepe, ki jih je predlagalo vodstvo finančno načetega hčerinskega podjetja Marifarm. Uspeli so doseči dogovor z NKBM, s tem pa se je zadolženost Marifarma zmanjšala za 40 odstotkov. K rešitvi so znatno pripomogli novi posli.

Višje sodišče v kratkem o sodbi Črnigoju

Na višjem sodišču v Kopru je včeraj potekala pritožbena seja v zvezi s sodbo Dušanu Črnigoju, ki mu je prvostopenjsko sodišče v zadevi Stavbenik prisodilo tri leta zapora. Senat bo odločitev sporočil pisno.

Pripravila Tomaž Modic in STA