IFC bo dokapitaliziral Gorenje

Po Gorenjski banki se je tudi Mednarodna finančna korporacija (IFC) odločila, da bo del terjatev pretvorila v kapital Gorenja. S pretvorbo terjatev IFC v 1.005.020 novih delnic in terjatev Gorenjske banke v 1.315.166 novih delnic se bo osnovni kapital Gorenja v tretji dokapitalizaciji povečal za skupno 9,68 milijona evrov.

Agroruše do državne pomoči

Vlada je včeraj odobrila državno pomoč družbi Agroruše, ki bo prejela 1,5 milijona evrov sedemletnega posojila z dvoletnim odlogom plačila glavnice in obrestno mero 6-mesečni euribor z 0,25 odstotka pribitka.

Japonci 100-odstotni lastniki Varstroja

Na sredini skupščini družbe Daihen Varstroj so delničarji sprejeli sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na novega japonskega lastnika. OTC Daihen je tako postal 100-odstotni lastnik družbe.

EBRD prihaja v Slovenijo

Slovenska vlada je včeraj na mesto svetovalca direktorja v pisarni Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) za triletno obdobje imenovala Mitjo Mavka. Ministrstvo za finance je obenem pooblastila za izpeljavo vseh potrebnih postopkov za izvedbo imenovanja in sklenitev sporazuma, ki omogoča banki, da v Sloveniji odpre svojo pisarno.

Lesnina z zamenjavami v vodstvu

V Lesnini, ki je v lasti nemškega pohištvenega velikana XXXLutz, je prišlo do zamenjav v vodstvu. Novi direktor je postal Rajko Magdalenc, njegov predhodnik Bojan Papič pa je po novem tudi uradno le še prokurist Lesnine.

2,8 milijona evrov EU-sredstev za pristanišča

Finančni odbor programa TEN-T je nedavno podprl 5,6 milijona evrov vreden projekt Napa Studies, ki v ospredje postavlja razvojne potrebe pristanišč in navezave na železniške koridorje. EU bo projekt financirala 50-odstotno, kar pomeni, da bo Bruselj za razvoj severnojadranskih pristanišč prispeval 2,8 milijona evrov.

Kraš in Pionir med stoterico največjih

Ameriški Mars je največji proizvajalec čokolade na svetu, s prodajo čokoladic znamk, kot so Snickers, Mars, Bounty in Twix, je lani ustvaril 17,64 milijarde dolarjev prihodkov. V raziskavi revije Candyindustry je drugo mesto zasedel proizvajalec sladkarij Mondelez international, ki ima v lasti znamko Milka, tretje pa švicarski Nestle. Med 100 največjih proizvajalcev čokolade sta se uvrstila tudi hrvaški Kraš (79. mesto) in srbski Pionir (86. mesto).

Microsoft bo odpustil 18.000 zaposlenih

Microsoftov prevzem Nokiine enote za mobilno telefonijo bodo najdražje plačali zaposleni v finskem podjetju. Ameriški programski velikan bo namreč ukinil kar polovico oziroma 12.500 delovnih mest v pridruženem podjetju. Skupno naj bi Microsoft do konca junija 2015 znižal število zaposlenih za 18.000, kar predstavlja 14 odstotkov njegove delovne sile. Odpravnine in drugi stroški bodo Microsoft stali 1,6 milijarde dolarjev, a bodo prihranki dolgoročno očitno precej večji.

Pripravila Jan Bratanič in STA