Konec neupravičenih izvršb

Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o izvršbi in zavarovanju, ki se nanašajo na izvršbo na menico ter so omogočale zlorabe in hromile podjetja. Upniki so lahko dolžnikom brez večjih težav za dalj časa blokirali račune, čeprav ni šlo za izvršbo na podlagi pravnomočne sodbe in ko terjatev še ni bila z gotovostjo izkazana.

Telekom mora plačati ABM

Vrhovno sodišče je odločilo, da mora Telekom Slovenije zaradi zlorabe prevladujočega položaja ljubljanski družbi ABM plačati odškodnino v višini 941.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi. ABM je tožbo vložil leta 2002, in sicer zato, ker je Telekom v svoje ISDN-pakete vključeval samo plošče CD-ROM svoje hčerinske družbe Siol, ne pa tudi družbe ABM.

Croatia tesneje v roke Adrisa

Rovinjska skupina Adris je več kot 50-odstotna lastnica hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje. Potem ko je od države za 119 milijonov evrov kupila 39-odstotni delež, je v kasnejši prevzemni ponudbi prišla do dodatnih skoraj devet odstotkov delnic. Od 673 malih delničarjev jih je kupila za dobrih 27 milijonov evrov.

Nov nadzornik v DZS

Delničarji družbe DZS so v nadzorni svet imenovali Aljošo Roksandića in Staneta Kocjana ter po nasprotnem predlogu Tomaža Pogorelca. Upravi, ki jo vodi Bojan Petan, in nadzornikom so podelili razrešnico in podprli predlog, da se 5,3 milijona evrov bilančnega dobička razporedi v preneseni dobiček.

Pripravila Tomaž Modic in STA