Sava v preventivno prestrukturiranje

Uprava Save pod vodstvom Mateja Narata je s podporo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in nekaterih preostalih bank upnic včeraj na sodišče vložila predlog za preventivno prestrukturiranje. S tem so si v holdingu zagotovili dodatnih nekaj mesecev časa za sklenitev dogovora z bankami o dolgoročnem reprogramu posojil. Kot smo razkrili, naj bi sanacija Save predvidevala tudi dokapitalizacijo s pretvorbo dela posojil v kapital, vendar pa bo končna višina dokapitalizacije odvisna od dogovora z bankami, DUTB in vlagatelji, ki imajo v lasti Savine obveznice.

Tuje naložbe upadle za 323 milijonov evrov

Vrednost tujih neposrednih naložb v Sloveniji se je v lanskem letu znižala za 3,5 odstotka ali 323 milijonov evrov. Skupni obseg investicij se je znižal na 8,9 milijarde evrov. Daleč največ investicij v Sloveniji imajo Avstrijci, in sicer 3,1 milijarde evrov, sledijo Švicarji (1,1 milijarde evrov) in Italijani (752 milijonov evrov).

Melamin ne bo izplačal dividend

Delničarji kemične tovarne Melamin so na včerajšnji skupščini, ki je bila sklicana na zahtevo delničarja NFD Holding, zavrnili njena predloga o dividendah in revizorju. Bilančni dobiček družbe bo tako ostal nerazporejen, Melaminove posle pa bodo pregledali revizorji družbe Deloitte in ne BDO Revizija, kot je želel NFD Holding. Napovedanih je več izpodbojnih tožb.

Terjatve Zvona Dva prodane Hrvatu

Znani hrvaški bodibilder Blaženko Mrkić iz Zadra je včeraj iz stečajne mase Zvona Dva Holdinga odkupil dva milijona evrov visoko terjatev do družbe I. J. Storitve. Zanjo je plačal 133.000 evrov. Kot smo poročali, je Zvon pred leti prek družbe I. J. Storitve financiral prevzem hrvaške Luke Zadar. V zameno naj bi dobil zastavno pravico na večinskem deležu v upravljalcu pristanišča v Zadru, vendar njegov zaseg ni bil uspešen.

Dema investicije v poenostavljeno prisilno poravnavo

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Dema investicije, ki je v lasti Denisa Pereta. Gre za nekdanjega lastnika Hotela Cubo v središču Ljubljane.

Povezovanje Moskve in Kopra

Fakulteta za management Univerze na Primorskem (UP) in ekonomska fakulteta iz Moskve, članica slovite univerze Lomonosov, začenjata znanstveno in izobraževalno sodelovanje. Rektor UP Dragan Marušič si ob tem obeta koristi tudi za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusijo.

Sberbank načele sankcije

Ruska bančna skupina Sberbank, ki je prisotna tudi v Sloveniji, je v tretjem četrtletju letos ustvarila 1,25 milijarde evrov čistega dobička, kar pomeni 25-odstotni padec na letni ravni. Sberbank je morala zaradi ohlajanja ruskega gospodarstva oblikovati 1,85 milijarde evrov rezervacij, kar je 2,4-krat več kot v enakem lanskem obdobju.

Pripravila Jan Bratanič in STA