Gen energija nad načrti

Gen energija, ki upravlja slovensko polovico krške nuklearke, pričakuje na ravni družbe ob koncu leta približno 15 milijonov evrov dobička, na ravni skupine pa 22 milijonov evrov. V obeh primerih to pomeni dvakrat več od načrtov. Skupina Gen je letos izvedla za skoraj 150 milijonov evrov naložb.

Celjska cinkarna z 12 milijoni evrov dobička

Cinkarna Celje bo po prvih ocenah letos ustvarila 12 milijonov evrov čistega dobička, medtem ko naj bi prihodki dosegli 164,4 milijona evrov. Lani je ustvarila 167,8 milijona evrov prihodkov, dobiček pa je znašal 7,1 milijona evrov.

Država na pomoč Durabusu

Vlada je vendarle sprejela sklep o dodelitvi finančne spodbude mariborskemu proizvajalcu avtobusov Tam Durabus, ki je v večinski lasti Kitajcev. Prejel bo dva milijona evrov.

Kaligaro na čelo Livarja

Ivanški Livar prehaja na enotirni sistem upravljanja. V upravni odbor sta bila imenovana Vojko Rovere in Jože Kaligaro, ki je takoj zatem prevzel vlogo glavnega izvršnega direktorja družbe.

Sodišče EU zavrnilo Simobil

Sodišče EU je potrdilo odločitev evropske komisije, da zavrne pritožbo Simobila zoper Mobitel, nekdanjo hčerinsko družbo Telekoma Slovenije. Simobil je Mobitelu v primeru naročniškega paketa Itak Džabest očital izrivanje konkurence na trgu mobilne telefonije.

Teran tudi na Hrvaškem?

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina pričakuje, da bosta Hrvaška in Slovenija v sodelovanju z evropsko komisijo našli rešitev za hrvaške vinarje, ko gre za proizvodnjo vina pod imenom teran. Slovenija je ime teran zaščitila leta 2000.

Dogovorjeni ukrepi proti pranju denarja

Evropski parlament in svet EU sta včeraj dosegla dogovor o ukrepih v boju proti pranju denarja, ki naj bi letno dosegel med dvema in petimi odstotki svetovnega BDP.

Pripravila Jan Bratanič in STA