Sodba že spisana

V prihodnjih dneh bo znano, ali bosta morala bivša predsednika uprave Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza v zapor. Potem ko sta bila na prvostopenjskem sodišču pred skoraj letom dni obsojena na sedem let oziroma pet let in deset mesecev zaporne kazni, je odločitev zdaj sprejelo tudi višje sodišče. Ali so sodbo prvostopenjskega sodišča potrdili ali pa upoštevali pritožbe obrambe in sodbo razveljavili oziroma vrnili v ponovno odločanje, še ni znano.

Kolektor do 20 odstotkov Letrike

Idrijski koncern Kolektor Group in družba FMR sta v zadnjih dneh od malih delničarjev odkupila njihove delnice Letrike in svoje lastništvo povečala že na 20,1 odstotka. Že več dni pa po dostopnih podatkih Sklad obrtnikov in podjetnikov (Sop) prek borze ponuja nekaj več kot pet odstotkov Letrike, pri čemer za delnico zahteva 69 evrov oziroma slaba dva evra več, kot bo konzorciju največjih lastnikov za večinski delež plačal nemški Mahle Group.

Ekonomsko ogledalo: slika večinoma boljša

V Sloveniji so bile v začetku leta vrednosti kratkoročnih kazalnikov gospodarske aktivnosti z izjemo prihodka v trgovini na drobno na višji ravni kot pred letom. Število registriranih brezposelnih se počasi zmanjšuje, v najnovejši številki Ekonomskega ogledala ugotavljajo analitiki Umarja.

Razveljavili obsodilno sodbo za Dušana Črnigoja

Višje sodišče v Kopru je razveljavilo sodbo za nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja in zadevo Stavbenik vrnilo v ponovno odločanje novogoriškemu sodišču. Črnigoj, ki od junija lani prestaja 14-mesečno zaporno kazen iz zadeve Čista lopata, je bil na prvi stopnji obsojen na tri leta zapora.

Zelena luč programu za odlagališče NSRAO

Odhajajoči minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je v torek potrdil investicijski program za projekt odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO). Ta predvideva, da bo celotna naložba stala 157 milijonov evrov po stalnih cenah. Gradbeno dovoljenje naj bi pridobili do leta 2017, gradnja pa bi potekala od leta 2017 do 2019.

Pripravila Tomaž Modic in STA