Potem ko so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) rok za prodajo Termoelektrarne Trbovlje (TET) že prejšnji mesec podaljšali do konca tega meseca, so zdaj pogajanja z družbo Edelweiss Investment v lasti ruskega poslovneža Olega Burlakova znova podaljšali, in sicer do 1. septembra. V HSE vsebine pogovorov o prodaji še vedno ne želijo komentirati, po naših informacijah pa naj bi se odpirala možnost dokapitalizacije TET oziroma naj bi od Rusa zahtevali tudi višjo bančno garancijo.

Spomnimo, da je dogovorjena cena za nakup TET sprva znašala 11 milijonov evrov, po naših informacijah pa je Burlakov konec aprila za energetski objekt ponudil en evro, pet milijonov evrov pa za socialo. V HSE so si takrat vzeli čas, da skupaj z ministrstvom za finance preverijo, kako bi ponudbo pripravili, da ne bi izpadla kot državna pomoč, ampak pomoč regiji. A več kot dve leti trajajoča pogajanja s potencialnim kupcem, kot kaže, še vedno dobivajo nove razsežnosti.

V TET so sicer po petmesečni hladni rezervi za nekaj dni vnovič začeli obratovati, če bodo tržne razmere dovolj ugodne, pa se bo iz najvišjega dimnika v Evropi znova začelo kaditi v ponedeljek. To je tudi dan, ko se 175 zaposlenim izteče dvomesečna odredba čakanja na delo doma, vendar je njihova usoda po tem datumu še vedno nejasna, je povedal predsednik sindikata TET Aleš Žagar. Ker vsi čakajo na rezultate prodajnih postopkov termoelektrarne, ta namreč še nima potrjenega poslovnega načrta in tako tudi ne prihodnjih kadrovskih ukrepov. Do zdaj z izplačevanjem plač še niso imeli težav, a dejstvo je, da vodstvo likvidnosti družbe ne bo moglo zagotavljati v nedogled, sploh če ne bodo obratovali. V primeru, da do prodaje ne bo prišlo, pa je direktor TET Franc Blaznek že pred časom napovedal, da bo treba najti sistemske rešitve, s katerimi delovanje termoelektrarne vsaj delno ne bi smelo biti vprašljivo. slo