Vajeti v Murini srbski družbi Aha Mura Prvi maj prevzemajo slovenske banke. Družba je pred dnevi po večmesečni agoniji končala v stečaju, zdaj pa sledi njena sanacija.

Po srbski insolvenčni zakonodaji je Prvi maj na sodišče v Nišu vložil predlog za začetek stečajnega postopka na podlagi vnaprej pripravljenega načrta reorganizacije. Po načrtu, ki ga je pripravila srbska družba WM Equity Partners, bo v Prvem maju prišlo tudi do lastniških sprememb. Po neuradnih informacijah naj bi večji lastniški delež propadle srbske družbe pridobile slovenske SID banka, Gorenjska banka in Banka Koper. Te so Aha Muri pod taktirko Mojce Lukančič in njenega življenjskega sopotnika Nigela Petra Buxtona financirale nakup Prvega maja in njeno poslovanje v skupni višini več kot pet milijonov evrov.

Z nadaljevanjem proizvodnje srbske družbe, ki bo stekla v ponedeljek, so se slovenske banke strinjale. Na začetku bo Prvi maj zaposloval okrog 250 delavcev, kar predstavlja le približno petino zaposlenih, ki jih je zaposloval še pred nekaj meseci, ko so finančne težave postale neobvladljive, številni zaposleni pa so celo gladovno stavkali. Rešitev težav v srbski hčerinski družbi je od Aha Mure zahteval tudi Hugo Boss, njen ključni poslovni partner. Ker se to ni zgodilo, je lani jeseni z njo prekinil sodelovanje.

Stečaj Prvega maja, še do nedavnega največje srbske tekstilne družbe, verjetno meče slabo luč na slovenske naložbe na srbskem trgu. Predvsem na tiste, ki jih je srbska država podprla s subvencijami. Med njimi je bila tudi Aha Mura, ki ji je Srbija odobrila 6,6 milijona evrov subvencije. Za nakup Prvega maja leta 2012 se je Aha Mura odločila, ker je to zahteval Hugo Boss. Ker je bilo črpanje nepovratnih sredstev dogovorjeno v tranšah in odvisno od izpolnitve določenih pogojev, jih je Aha Mura le deloma prejela. Preostanek subvencije, ki je bil deponiran pri eni od bank, naj bi bil po neuradnih informacijah zdaj namenjen za vnovični zagon proizvodnje Prvega maja.

Nemalo pa je bil stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović prejšnji mesec presenečen, ko je od poslovnih partnerjev Aha Mure izvedel, da morajo zapadle obveznosti iz naslova dobav v stečajnem postopku po nalogu SID banke nakazati kar na njihov poravnalni račun. Zakaj so se odločili za ta korak, v SID banki niso odgovorili. Za pojasnila je bil nedosegljiv tudi Radovanović. Iz rednega poročila o poslovanju Aha Mure pa je razvidno, da je banka pred božičnimi prazniki družbi odpovedala posojilno pogodbo iz leta 2012. Po neuradnih informacijah naj bi bil argument SID banke za nepričakovano potezo ta, da je bila Aha Mura porok Prvemu maju pri najemu posojil. Takšnemu ravnanju je Radovanović ostro nasprotoval, pri čemer se je obrnil tudi na gospodarsko ministrstvo. Nazadnje se je stečajnemu upravitelju s SID banko uspelo dogovoriti, da umakne obvestilo Murinim dolžnikom o tem, komu morajo poravnati obveznosti. Dogovor še ni začel veljati, zaradi zapleta pa Murini partnerji zapadlih obveznosti še niso nakazali niti SID banki niti Aha Muri.

Po neuspeli javni dražbi lani novembra bo Radovanović proizvodnjo Aha Mure ponovno poskušal prodati čez mesec dni. Izklicna cena bo znašala dobre tri milijone evrov, kar je okrog 1,6 milijona evrov manj kot na javni dražbi novembra lani. V Aha Muri je trenutno zaposlenih okrog 460 delavcev. V minulem mesecu je tako imenovano zdravo jedro Aha Mure doseglo dobrih 35.000 evrov dobička iz poslovanja. Če bo dobila stabilnega lastnika, to nakazuje, da bi Aha Mura lahko postala dolgoročno delujoča družba.