Skupino Petrol so letos pred občutnim padcem dobička rešili nižji davki na dobiček in višji dobički pridruženih podjetij, torej v prvi vrsti Geoplin.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je Skupina Petrol ustvarila 45,7 milijona evrov čistega dobička, kar je tri odstotke bolje kot v enakem obdobju lani. Toda celotna rast je posledica višjega pripisanega dobička pridruženih podjetij, s čimer so si letošnji dobiček zvišali za 6,3 milijona evrov, v enakem lanskem obdobju pa je bil prispevek Geoplina polovico nižji. Za dodatna dva milijona evrov pa se je čisti dobiček zvišal tudi zaradi nižjih obračunanih davkov in uveljavljanja odloženih terjatev za davek. Brez upoštevanja teh dveh učinkov bi se torej čisti dobiček Skupine Petrol znižal za kar okoli desetino. Padec pa bi bil še nekoliko večji, če v Petrolu s prodajo nekaterega poslovno nepotrebnega premoženja ne bi ustvarili 1,3 milijona evrov dobička, z odpravo odhodkov za tožbe pa dodaten milijon evrov prihodkov.

V prvih treh četrtletjih so se prihodki Skupine Petrol zvišali za dva odstotka, na 2,97 milijarde evrov. Toda na domačem trgu, na katerem še vedno ustvarijo večino dobička in prihodkov, so se v prvih devetih mesecih soočali z dvoodstotnim padcem količinske prodaje proizvodov iz nafte. To je v večji meri nadoknadila boljša prodaja hčerinskih podjetij na Balkanu. Na trgih jugovzhodne Evrope je Skupina Petrol v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila že petino prodaje, prodaja proizvodov iz nafte pa se jim je na teh trgih zvišala za nekaj več kot desetino. Zaradi opazneje večje prodaje električne energije so se za več kot četrtino povzpeli tudi prihodki Petrolove energetske dejavnosti, ki so v prvih devetih mesecih leta dosegli že nekaj več kot 360 milijonov evrov. A na drugi strani se je dobiček iz Petrolove plinske, okoljske in druge energetske dejavnosti letos znižal za visokih 40 odstotkov.

Pomemben del ustvarjenega dobička je Skupina Petrol letos namenila za znižanje obveznosti do dobaviteljev, medtem ko so se na drugi naložbe skoraj prepolovile, finančne obveznosti pa so se jim zvišale za slabih 37 milijonov evrov. Konec septembra je imela tako Skupina Petrol za 637 milijonov evrov finančnih obveznosti, od česar 278 milijonov evrov predstavljajo bančna posojila, večji del preostanka pa obveznosti iz izdanih obveznic.