Za nakup večinskega državnega deleža v Telekomu Slovenije se bo po naših informacijah potegovalo osem ponudnikov. Predstavniki prodajalcev naj bi namreč med morebitnimi vlagatelji že izbrali tiste, ki bodo že v tem tednu začeli skrbne preglede našega nacionalnega operaterja.

V drugi krog prodajnega postopka, v katerem bodo dobili vpogled v drobovje Telekoma in na podlagi dobljenih podatkov oddali zavezujočo ponudbo, naj bi se prebili trije strateški vlagatelji, ki prihajajo iz panoge. Gre za največjega ruskega mobilnega operaterja MTS, turški Turkcell in Deutsche Telekom, ki velja za enega od favoritov. Ni izključeno, da bodo Nemci »umazano delo« prepustili kar finančnim vlagateljem in v lastništvo slovenskega telekoma vstopili šele po racionalizaciji njegovega poslovanja.

Dovoljenje za dostop do zaupnih podatkov Telekoma naj bi dobilo tudi pet finančnih skladov, med katerimi so lastniki velikih evropskih telekomunikacijskih operaterjev. Katerim se je uspelo prebiti do podatkovne sobe, ni znano. Kot smo poročali, pa naj bi se za Telekom zanimali skladi Apax, Apollo Global Management, Bain Capital, Cinven, CVC Capital Partners, Providence Equity Partners in PPF Group. Britanski CVC je lastnik družbe Sunrise, drugega največjega operaterja v Švici pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Telekoma Liborja Vončine. Apax, ki je lastnik švicarskega mobilnega operaterja Orange, in Bain Capital sta se medtem že leta 2008 potegovala za nakup Telekoma. V panogi deluje tudi nizozemski PPF Group, saj je letos kupil češkega operaterja O2 Czech Republic.

Za delnico tudi več kot 200 evrov?

Koliko je vsak od njih pripravljen odšteti za Telekom, naj bi bilo znano v drugi polovici meseca. V najmanj milijardo evrov vrednem prevzemnem poslu pa bi lahko ponujena cena na delnico zaradi precejšnjega zanimanja presegla prvotne napovedi od 120 do 160 evrov. Po nekaterih informacijah naj bi bili snubci pripravljeni zanj plačati tudi več kot 200 evrov na delnico. V tem primeru bi samo država s povezanimi družbami dobila okoli milijardo evrov, preostali lastniki pa še dodatnih nekaj sto milijonov evrov. Če bo šlo vse po načrtih, bi bilo lahko ime novega lastnika znano že jeseni.

Toda prodajo Telekoma lahko pomembno zaplete imenovanje nove vlade, saj trenutno vodeča po javnomnenjskih anketah, stranka Mira Cerarja, ni naklonjena prodaji, druge večje stranke, s katerimi bi utegnil sestavljati vlado, pa ji kar javno nasprotujejo. Ne moti jih cena, ampak nevarnost, da bi prišlo do množičnih odpuščanj in da bi tujci prišli do infrastrukture, ter nekatere druge zadeve. Slovenija je sicer Bruslju obljubila, da bo prodala Telekom, z njegovo privatizacijo pa bi tudi proračun prišel do visokega izrednega priliva.