V kranjski družbi Iskraemeco, ki je od leta 2007 v lasti egiptovske družbe El Sewedy in zaposluje 820 delavcev, se soočajo z vse večjimi težavami. Medtem ko so potrdili naše informacije, da so pred dnevi že odpustili 28 zaposlenih, informacij, da naj bi enako število zaposlenih mesečno krčili tudi v prihajajočih mesecih, niso konkretno komentirali.

V Iskraemecu upajo, da nadaljnja odpuščanja ne bodo potrebna, vendar jih zaradi zaostrenih razmer na trgu ne izključujejo. Kot so poudarili, še vedno zaposlujejo 820 delavcev, v preteklosti pa so število zaposlenih krčili s tako imenovanimi mehkimi ukrepi. V programu indukcijskih števcev, ki ga je podjetje nameravalo po prvotnih načrtih do konca leta ukiniti, so v začetku letošnjega leta število zaposlenih znižali za 26 ljudi.

Zaradi nižje načrtovane prodaje v prvem polletju so v družbi začeli strogo nadzorovati vse vrste stroškov. V dogovoru s sindikati so v proizvodnji uvedli večjo fleksibilnost pri delu, kot je neenakomerno razporejen delovni čas, so pojasnili v Iskraemecu. S ciljem, da zagotovijo delo in zaposlitev čim večjemu številu delavcev v proizvodnji, so številne delavce prezaposlili v službe prodaje, razvoja in raziskav ter produktov in storitev. Zaradi zniževanja obsega naročil pa so v zadnjem četrtletju letošnjega leta uvedli štiridnevni delovni teden. Ta se nanaša na vse zaposlene v proizvodnji in v službah, povezanih z izvedbo naročil.

V minulem letu so se konsolidirani prihodki Skupine Iskraemeco znižali za okoli 10 odstotkov, na 87 milijonov evrov. Čisti dobiček se je skoraj podvojil in je znašal 8,4 milijona evrov. V prvih devetih mesecih letošnjega leta Iskraemeco posluje z dobičkom, so pojasnili v družbi, medtem ko konkretnih številk poslovanja niso razkrili. Po prvotnih načrtih bi morala skupina letos doseči približno toliko prihodkov kot lani, vendar pa bo to težko uresničljivo. Po predvidenem slabšem prvem polletju so v Iskraemecu v drugem polletju načrtovali večji obseg povpraševanja, a se je trg števcev v državah Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, kjer ima Iskraemeco tretji največji tržni delež, skrčil.

Višje proizvodnje in prodaje v družbi ne pričakujejo niti v prihodnjem letu, boljši obeti pa so za leto 2016. Na podlagi letos objavljenih javnih razpisov se takrat v Evropi obetajo prvi večji projekti implementacije pametnih števcev. Na dveh pomembnih trgih, v Nemčiji in Veliki Britaniji, prihaja do večjih zamud pri sprejemanju zakonodaje, ki bi podpirala uvajanje pametnega merjenja. Zaradi spreminjajoče se zakonodaje pa kupci Iskraemeca, elektroenergetska podjetja, ne vlagajo več v klasične merilnike. Zato se je njihova prodaja skrčila. V Rusiji in okoliških državah sicer obstaja povpraševanje po pametnih števcih, vendar je tveganje plačil preveliko, da bi prodajo na teh trgih zviševali brez ustreznega zavarovanja, so opozorili v Iskraemecu. Vojne razmere na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki pa so izničile obetavne posle družbe v tem delu sveta. Ponovno vzpostavitev poslovnih odnosov v Iskraemecu pričakujejo šele po končanju vojn. Na vprašanje, ali nameravajo ohraniti proizvodnjo v Sloveniji, so v družbi odgovorili, da pomeni kranjska lokacija v EU konkurenčno prednost tako z vidika kakovosti kot tudi logistike.