Skupščina Termoelektrarne Trbovlje (TET), na kateri bodo odločali o likvidaciji družbe, se bo odvila v začetku prihodnjega tedna, so po včerajšnjem propadlem poskusu srečanja delničarjev sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Zanikali so tudi poročanje nekaterih medijev, da naj bi generalni direktor HSE Blaž Košorok krivdno razrešil direktorja TET Franca Blazneka, ki o tem prav tako ni vedel nič.

Spomnimo, da so se zaposleni v TET, ki se nikakor ne morejo sprijazniti z likvidacijo, še manj pa stečajem družbe, ta teden že dvakrat izmuznili končni odločitvi. V torek lastniki skupščine niso izvedli, ker HSE še ni imel soglasja svojega nadzornega sveta za glasovanje o likvidaciji, potem ko so ga dobili v sredo popoldan, pa je včeraj skupščina propadla, ker se je niso udeležili vsi predstavniki kapitala. V HSE uradno tega niso potrdili, vendar se skupščine domnevno niso udeležili predstavniki Factor banke.

V Zasavju pa so se medtem na napovedano skupščino TET, na kateri bi zapečatili njeno usodo, ostro odzvali v Odboru za razvoj energetike v Zasavju (Orez), saj se s koncem termoenergetike v Trbovljah ne morejo sprijazniti in so se v ponedeljek z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem dogovorili, da vodstvi HSE in Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter poslovodstvo TET do ponedeljka skušajo najti kakšno drugo rešitev za obstoj zasavske energetske lokacije. Predsednik Oreza Karel Vukovič je zato pisal ministru in ga spomnil, da je napovedana skupščina v nasprotju z omenjenim dogovorom. »Tako se ne dela ne z ljudmi ne s predstavniki lokalne in državne oblasti. Pričakujem ostro reakcijo delavcev TET, sindikata energetike in predstavnikov lokalnih skupnosti. Namen sestanka odbora je bil, da skupno, pametno, z argumenti izvedemo dogovorjen postopek, lahko tudi likvidacijo. Na HSE pa se požvižgajo na vse dogovore, tako so delali tudi v preteklosti, in hočejo imeti le svoj prav in vojno,« je v elektronski pošti Gašperšiču zapisal Vukovič.

A Košorok je bil že po omenjenem posvetu Oreza jasen, da se z vsakim dnem v TET zmanjšujejo možnosti za redno likvidacijo, in dlje kot bi čakali, bolj bi družbi grozil stečaj. TET je namreč nelikvidna, v celoti še niso izplačali niti oktobrskih plač oziroma prispevkov, skupaj s HSE pa lahko najdejo dovolj sredstev le še za kakšen mesec, je povedal Košorok. Na vprašanje, ali so se že pogovarjali z interesentom za najem oziroma nakup TET, ki so ga neuradno na Češkem našli zaposleni v elektrarni, pa v HSE odgovarjajo, da tega za zdaj ne morejo komentirati, saj konkretne ponudbe še nimajo na mizi.