Klavrno usodo številnih velikih propadlih gradbenih projektov po vsej državi bo dočakala tudi 30 milijonov evrov vredna gradnja Eda centra v središču Nove Gorice.

V ozadju blišča najvišjega poslovno-stanovanjskega objekta na Goriškem, ki nosi ime po slovitem prvem slovenskem letalcu Edvardu Rusjanu, se namreč skrivajo nasedli investitor Euroinvest, dalj časa nedelujoča spletna stran, številna neprodana stanovanja in poslovni prostori ter na desetine milijonov evrov neporavnanih dolgov.

Čeprav dolgoletni direktor in solastnik Euroinvesta Radoš Pavlovič krivdo za zastoj in skorajšnji konec projekta pripisuje neaktivnim bankam, ne gre mimo dejstva, da je objekt v večjem delu prazen. Četudi je bilo slavnostno odprtje Eda centra že konec leta 2011, je danes prazna skoraj polovica od 40 zgrajenih stanovanj. Ta so bila sprva naprodaj za od 1700 do 2500 evrov na kvadratni meter. V najem je na voljo tudi dobrih 8400 kvadratnih metrov trgovsko-storitvenih površin in okoli 9300 kvadratnih metrov pisarn, v garaži pa skupno 407 parkirnih mest.

Tako je Euroinvest po relativno spodbudnem letu 2012, ko je s prodajo novozgrajenih stanovanj ustvaril blizu pet milijonov evrov prihodkov, začel drseti v izgubo. Prodati mu je uspelo le še za 344.000 evrov nepremičnin, prihodki od najemnin pa so se celo znižali za desetino, na okoli 384.000 evrov. S tem so sicer brez težav pokrili sprotne stroške, ne pa tudi odplačevali stroškov posojil, ki so lani presegali 1,8 milijona evrov. Že od marca 2013 ima Euroinvest nepretrgoma blokirane vse račune, tudi zaradi visokih odpisov pa je leto končal s trimilijonsko izgubo.

Kolikšna bo luknja v nasedli zgodbi iz Nove Gorice, bi lahko bilo znano v začetku novembra. Takrat se namreč predvidoma izteče rok za oddajo zavezujočih ponudb za Eda center. Postopek je sprožila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je prevzela slaba posojila od NKBM. Za neprodane dele stavbe, ki je bila zgrajena leta 2011 in je v dobrem stanju, bo poskušala iztržiti najmanj 14,7 milijona evrov, kar je 70 odstotkov njegove ocenjene vrednosti. Toda z izkupičkom še zdaleč ne bodo poplačali vseh bančnih posojil in drugih obveznosti Euroinvesta, ki po zadnjih podatkih presegajo 35 milijonov evrov.

V Euroinvestu je sicer uradno za več kot 44 milijonov evrov premoženja, vendar je velik del tega verjetno prenapihnjen. Podjetje ima po javno dostopnih informacijah v lasti kvečjemu še poslovno stavbo na Industrijski cesti v Kromberku (bivši kompleks Mebla) in obsežna zemljišča v naselju Ozeljan v bližini Nove Gorice, kjer je nameravalo postaviti naselje Mlac. Gre za projekt gradnje 30 stanovanjskih hiš, ki nikoli ni dočakal uresničitve. Ali bo moral Euroinvest po tem, ko bo izgubil Eda center, razglasiti stečaj, v podjetju v zadnjih dneh nismo mogli preveriti.

Že zdaj pa je jasno, da bodo morale glavnino domnevno več milijonov evrov težke luknje v Euroinvestu pokrivati državne banke, ki so leta radodarno financirale megalomanski projekt. Gre za NKBM in SID banko, ki naj bi jima novogoriško podjetje sodeč po bilancah dolgovalo blizu 30 milijonov evrov. Euroinvest je 5,5 milijona evrov ostal dolžan tudi svojim dobaviteljem, med drugimi podjetjem Elcom, Petrič in X storitve.

Ob tem sploh ne gre za prvi nasedli projekt Euroinvesta. Leta 2008, ko so gradili Eda center, so s svežimi sredstvi v višini dveh milijonov evrov »rešili« ATC Kanin in postali 38-odstotni lastnik družbe, ki upravlja bovško smučišče. Čeprav je moral Euroinvest po tistem v kapital ATC Kanin vložiti dodatnih 1,1 milijona evrov, je bovška družba lani po dolgi agoniji končala v stečaju.

Kljub propadu obeh večjih zgodb, v katerih je sodeloval Euroinvest, so se glavni akterji očitno odločili začeti znova. Septembra lani so ustanovili podjetje Euroinvest Inženiring, za poslovni sedež pa določili prostore Euroinvesta. V prvih treh mesecih so ustvarili že skoraj 200.000 evrov prihodkov. S čim se ukvarjajo, ni znano. Čeprav se je na mesto direktorja zavihtel Pavlovič, je lastništvo novega podjetja prepustil dvema svojima družinskima članoma. Kaj ne bi, saj mu poskušajo banke tako kot drugima dvema solastnikoma Euroinvesta zarubiti premoženje.