Arabski finančni sklad Emkaan Investments vsaj uradno ni več lastnik podjetja Radeče papir nova, ki je zagnalo proizvodnjo propadlega Radeče papirja.

Svoj lastniški delež so namreč Arabci prodali, kupil pa ga je kar Muflon, hčerinsko podjetje Radeče papir nove. To posledično pomeni, da sta obe podjetji iz Radeč navzkrižno lastniško povezani. Gre sicer  za pogosto prakso v zahodnem svetu, ki se uporablja takrat, ko se želi prikriti, kdo je dejanski  lastnik posameznih  podjetij.

So se torej Arabci iz Radeč že pol leta po nakupu Radeče papir nove umaknili? Ne, odgovarja direktor podjetja Muflon Igor Rakuša, ki je arabskega lastnika tudi pripeljal v Slovenijo. Spremembo lastništva je utemeljil z velikim poslom, za katerega se potegujejo v Indiji. »Ker je pogoj   za udeležbo na javnem razpisu neprekinjeno triletno   poslovanje  družbe in  prav tolikšna sledljivost bilanc, smo se odločili za lastniško  spremembo v Radeče papir novi,« je pojasnil Rakuša. Po njegovih zagotovili naj bi Emkaan Investments v prihodnjih dneh spet vstopil v Radeče, in to prek nakupa lastniškega deleža v Muflonu. To invalidsko podjetje se je sicer ob propadu Radeče papirja uspešno izognilo insolvenčnim postopkom.

Arabski investitorji so sicer že lani gospodarsko ministrstvo zaprosili za subvencije v višini treh milijonov evrov za zagon proizvodnje papirja v Radečah. »Vloga je v obravnavi na ministrstvu in ne izpolnjuje vseh pogojev za odobritev spodbude. Če in ko bodo ti pogoji izpolnjeni, bo o tem odločala nova vlada,« je pojasnil gospodarski minister v odhodu Metod Dragonja. Pri tem je dodal, da so podjetja v Skupini Radeče papir prejela spodbude ministrstva za delo za ponovno zaposlovanje delavcev, ki so bili prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Ali je oklevanje ministrstva morda povezano tudi z nekaterimi neznankami glede dejanskega lastništva oživljenje papirnice v Radečah, za zdaj ni znano. Spomnimo, pred časom smo v Dnevniku razkrili, da je edini lastnik podjetja Radeče papir nova družba Emkaan Holdings, ki je bila decembra lani ustanovljena v Luksemburgu. Ima 40.000 evrov osnovnega kapitala, iz tamkajšnjega registra pa je bilo še marca razvidno, da je njen edini lastnik nizozemski državljan Matthijs Bogers. Rakuša je že takrat to zanikal. Poslal nam je tudi listino, ki naj bi dokazovala, da je edini delničar luksemburškega Emkaan Holdingsa družba Emkaan Investments iz Dubaja. Slednja je januarja za radeško papirnico v stečaju, ki je imela za več deset milijonov evrov obveznosti do bank, in Muflon plačala 5,1 milijona evrov. S spletne strani Emkaan Investments je mogoče razbrati, da je nova radeška papirnica edina naložba te družbe, ki ji je pri vstopanju v Slovenijo vsaj v začetni fazi pomagal tudi nekdanji lastnik propadlega Radeče papirja Peter Tevž.

Špekulacije o domnevno skritih pravih lastnikih Radeče papir nove je Rakuša večkrat zanikal. Po njegovih pojasnilih se družba v Indiji poteguje za posel dobave  papirja za tiskanje  rupij, potnih listov in viz. Če bodo na javnem razpisu zmagali, kar bo znano decembra, jim bo indijski posel v 18 mesecih prinesel okrog 25 milijonov evrov prihodkov. Pred kratkim je  Rakuša pojasnil, da so pridobili  tudi  posel dobave varnostnega papirja za potne liste za  Sirijo. Na vprašanje, kako je poslovanje s to državo sploh mogoče glede na državljansko vojno in mednarodne sankcije, ki jih je proti Al Asadovemu režimu že pred časom uvedla EU, je Rakuša odgovoril, da »je Radeče papir nova le dobavitelj varnostnega papirja za  eno od italijanskih tiskarn in da  se temu čudijo tudi v francoski družbi  Oberthur Technologies, v okviru katere deluje ena od največjih tiskarn evrskih bankovcev«.  Tudi ta se je lani zanimala za nakup  propadlega Radeče papirja iz stečajne mase, vendar je svoje namere kasneje opustila. Kot je dodal Rakuša, je Radeče papir nova, ki zaposluje že okoli 250  delavcev, do zdaj ustvarila okrog 16 milijonov evrov prihodkov, v celotnem poslovnem letu pa jih nameravajo doseči 25 milijonov evrov.