ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa se je tik pred zdajci rešil stečaja in še pravočasno na sodišče dostavil dogovor z vsemi finančnimi upniki o dolgoročnem reprogramu posojil. Postopek preventivnega prestrukturiranja naj bi postal pravnomočen prihodnji teden, po navedbah naših virov pa so banke in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) umaknile tudi izvršbe, zaradi katerih ima ACH že vse od januarja blokirane transakcijske račune.

Po neuradnih informacijah naj bi upniki posojila ACH podaljšali za tri leta, v tem času pa bodo morali v holdingu finančni dolg s trenutnih 110 milijonov evrov znižati na vzdržno raven. V naslednjih letih bo torej ACH ostal brez pomembnega dela svojih naložb, saj bodo morali prodati Debitel, Union Hotele (nekdanji Grand Hotel Union), Perftech, poslovno zgradbo na Baragovi ulici v Ljubljani ter nekatere preostale nepremičnine. Nad prodajnimi postopki bosta v imenu upnikov po neuradnih informacijah bdeli DUTB in Sparkasse. Kot prvo večjo naložbo naj bi v ACH prodali Debitel, za katerega že zbirajo zavezujoče ponudbe, prodaja pa bi se predvidoma morala končati že v spomladanskih mesecih. Na drugi strani se prodaja Union Hotelov šele dobro začenja. Kot so nam pojasnili v ACH, so za svetovalca pri prodaji izbrali družbo Cushman & Wakefield iz Prage, ki bo prodajne postopke začela januarja prihodnje leto. Pomemben del stroškov sanacije ACH naj bi nosila tudi Adria Mobil, ki bo morala velik del ustvarjenega dobička nameniti za izplačilo dividend ACH. Trenutno je večinski lastnik Adrie Mobil še vedno Protej, a naj bi se ta naložba v naslednjih dneh znova vrnila v last ACH.

Hkrati s podpisom krovnega dogovora o finančnem prestrukturiranju so bankirji na novo uredili tudi zavarovanje posojil. Po neuradnih informacijah bodo v prvem koraku vse banke umaknile zastavne pravice, nato pa bodo terjatve zavarovale z deležem ACH v Adrii Mobil in obveznicami, ki jih je konec lanskega leta izdala novomeška družba. To bo med drugim omogočilo, da se bodo upniki poplačevali glede na višino njihovih terjatev. V nekoliko boljšem položaju v primerjavi s preostalimi upnicami bo Hypo banka, ki naj bi obdržala zastavno pravico na blejskem Perftechu. S podpisom dogovora pa je svojega predstavnika v nadzornem svetu ACH dobila tudi DUTB, ki ima za skupno 97 milijonov evrov terjatev do ACH in Proteja. Namesto Mihe Černelča, ki je v nadzornem svetu zastopal zaposlene, je nov nadzornik postal upravitelj terjatev v DUTB Žiga Gregorinčič. Z današnjim dnem bo mandat v nadzornem svetu nastopila tudi Mojca Jovičevič iz Ljubljanske borze, ki naj bi jo na to funkcijo predlagale preostale bančne upnice.