Četudi je nekdanji stečajni upravitelj Brane Gorše javno večkrat zanikal, da bi kadar koli poslovno sodeloval z osebami in podjetji iz kroga domnevnega vodje srbskega kokainskega kartela Darka Šarića, na dan prihajajo novi indici, ki nakazujejo nasprotno.

V ljubljanskem Šentvidu tako stoji zgradba s štirinajstimi stanovanji, ki so v lasti podjetja EOS gradnje, zdaj preimenovanega v Grudnova gradnje. Njegova lastnica je januarja letos postala Snežana Markulin. Gre za osebo, ki jo je mogoče zaslediti v več povezavah z domnevnim Šarićevim krogom. Še leta 2010 je bila Markulinova izvršna direktorica podjetja Financial Angels iz ameriške davčne oaze Delaware. Dejanski lastnik podjetja, ki ga je pri poslih v Sloveniji kot odvetnik zastopal Gorše, je bil po ugotovitvah preiskovalcev v Srbiji Darko Šarić. Hkrati je Snežana Markulin življenjska sopotnica in poslovna partnerica Slobodana Resimića. Ta je bil pred leti po poročanju srbskih medijev ključni Šarićev človek pri poslih v Sloveniji.

Snežano Markulin in Braneta Goršeta v tem poslu povezuje njegova soproga Barbara Gorše. Markulinova je namreč podjetje Grudnova gradnje kupila od družbe EOS naložbe. Ta je v lasti stečajnih upraviteljev Andreja Marinca in Grege Ermana, sicer lastnikov Skupine BDO, ki jo je Gorše v »svojih« stečajih pogosto najemal za opravljanje različnih storitev. Toda Erman nam je včeraj pojasnil, da Snežane Markulin pred sklenitvijo posla ni nikoli videl. »Srečal sem jo le enkrat, ob podpisu pogodbe o prodaji podjetja gradnje pri notarju,« je dejal Erman. Potrdil je, da »je pri vseh dogovorih o prodaji (podjetja, op. a.) sodelovala gospa Barbara Gorše«. V podjetju Grudnova gradnje, ki se ukvarja z oddajanjem nepremičnin (lani je ob skoraj 35.000 evrih prihodkov ustvarilo okoli 50.000 evrov izgube), je sicer zaposlena le ena oseba in to – Barbara Gorše. Slednja je z Branetom Goršetom sedela tudi na zatožni klopi v zadevi Hidro, sodišče prve stopnje pa jo je zaradi pranja denarja obsodilo na leto dni zapora.

Klopčič povezav

»O ozadjih, ki ste jih navedli, slišim prvič in o njih nimam pojma,« je Erman včeraj odgovoril na vprašanje, ali je bil ob prodaji podjetja Grudnova (EOS) gradnje seznanjen s podatkom, da so partnerja Snežane Markulin v Srbiji pred časom povezovali s Šarićevim kartelom. Pri tem ni želel potrditi ali zanikati, da je Markulinovo v posel pripeljala Barbara Gorše. »Vse, kar bi na to odgovoril, bi bila samo moja ugibanja,« je poudaril Erman. Markulinova je sicer že lani navedbe o povezavi s Šarićem zanikala in jih označila za »manipulacije«. Enako je že pred tem prek odvetniške pisarne v Ljubljani storil tudi Resimić.

Kljub temu zgodba razkriva klopčič povezav. Naključno ali ne, je Snežana Markulin podjetje Grudnova gradnje kupila še v času trajanja sodnega postopka v zadevi Hidro. Že februarja lani so kriminalisti med preiskavami poslov pri stečaju Hidra, ki ga je vodil Gorše, pridržali tudi Markulinovo. Iskali naj bi sledi za denarjem iz stečajne mase Hidra. Večina ga je končala na računih v Avstriji. 253.000 evrov je decembra 2008 prejelo tudi podjetje Lafino Trade iz Delawara. To je bilo takrat lasti Duška Šarića, brata Darka Šarića, ki v Črni gori prestaja zaporno kazen zaradi pranja denarja in trgovine z mamili. Ena od dveh oseb, ki sta bili pooblaščeni za dvigovanje denarja s tega računa, je bil Resimić.

Gorše: Za Šarića sem prvič slišal iz medijev

Pri tem še danes ni natančno jasno, zakaj je Gorše, ki je bil v zadevi Hidro zaradi poslovne goljufije, pranja denarja in zlorabe položaja na prvi stopnji obsojen na deset let zapora in skoraj 50.000 evrov denarne kazni, podjetju Lafino Trade sploh nakazal ta denar. Že nekaj tednov zatem ga je to prenakazalo naprej. Prejela ga je družba Agrocoop iz Banjaluke, ki je v lasti tamkajšnjega poslovneža Zorana Čopića. Tamkajšnje sodišče ga je letos zaradi pranja denarja od prodaje mamil za Šarića obsodilo na štiri leta in šest mesecev zapora, odvzelo pa mu je tudi za deset milijonov evrov premoženja. Goršeta in Šarićev krog povezuje tudi srbsko podjetje Municipium S, ki je pred leti od Slovenijalesa zahtevalo poplačilo 40 milijonov evrov vredne terjatve. Njegov lastnik je bil Šarić, na sodišču v Sloveniji pa ga je zastopal Gorše.

Brane Gorše izjav za Dnevnik že več let ne daje, trenutno pa je v priporu. Na svoji spletni strani je navedbe o njegovem sodelovanju s Šarićem označil za »medijski linč«. »Dejstvo je, da sem za to osebo prvič slišal, ko je bil objavljen prvi časopisni članek, da ga v življenju nisem nikoli videl in da tega imena do objave nisem niti posredno slišal od nikogar,« je že pred meseci zapisal Gorše.