"Z njimi ne moremo sodelovati, samo grozijo nam in nas ne upoštevajo, grozijo nam tudi z odpovedmi, pa čeprav so sami kršili zakonodajo, ko nam niso plačevali plač in prispevkov. In kaj je delal nadzorni svet, ki je vse to dovoljeval, namesto da bi že zdavnaj ukrepal," je vprašal predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan.

Vodstvo Nafte Lendava je danes namreč sporočilo, da nadaljujejo pogajanja s predstavniki zaposlenih in upajo, da bodo socialni sporazum, sprejemljiv za vse, dosegli do konca prihodnjega tedna. "Ključno je, da se čustva umirijo in da se minimizira možnost nastanka škode družbi in tretjim pravnim osebam, zaposleni pa odidejo na čakanje, dokler se poslovodstvo z državo kot lastnico ne dogovori o zagotovitvi finančnih virov za redno poslovanje družbe Nafta Petrochem," je še zapisalo vodstvo.

Šabjan: Dosegli nismo nobenega napredka

Šabjan je na to odvrnil, da niso dosegli nobenega napredka in da se z njimi ne bodo več pogajali. Jutri pričakuje v Lendavi direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Ob tem je dodal, da bo o morebitnem nadaljnjem prevažanju goriva za blagovne rezerve odločal izvršilni odbor, pritiske na peterico delavcev, ki so danes znova dobili opomine pred odpovedjo, ker so prenehali voziti, pa čeprav stavkajo, pa označil za nesprejemljive.

Protestniki, ki so se zbrali na pobudo Civilne iniciative za podporo delavcem lendavske Nafte, so po koncertu pred hotelom Elizabeta krenili po lendavskih ulicah in v krožišču ovirali promet, vzklikali v podporo delavcem, zahtevali pošteno plačilo za pošteno delo, nato pa nadaljevali koncert in kuhali bograč. Stavkajoče podpirajo Svet mladih občine Lendava, Klub študentov Lendava, Mladinski kulturni inkubator Mansarda, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, gibanje Kričač ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Semolič državni holding in ministra za finance pozval k ukrepanju

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je predsedniku uprave Slovenskega državnega holdinga Mateju Pircu in ministru za finance Urošu Čuferju danes poslal javni poziv za ukrepanje v Nafti Petrochem. Prvega je pozval, naj delavcem takoj zagotovijo izplačilo zapadlih plač in prispevkov, zaženejo proizvodnjo, preprečijo stečaj ter nemudoma skličejo Ekonomsko-socialni strokovni odbor, kjer bi pregledali možnosti za čim prejšnjo ugodno rešitev težkega položaja družbe. Drugega pa, da kot minister zagotovi dodatna likvidnostna sredstva in refinanciranje neugodnih posojil družbe.

Protestniki so vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter Slovenskega državnega holdinga znova pozvali, naj nemudoma poravnajo obveznosti do delavcev, ki so brez plač od junija, brez prispevkov od maja in brez regresa, in jim obljubili nadaljnjo podporo.