Ne dovolj premišljena pustolovščina v Pekarni Blatnik bo nekdanjega direktorja Elana in Droge Kolinske Roberta Ferka drago stala. Zaradi oškodovanja upnikov je namreč stečajni upravitelj Tomaž Kos pred dnevi proti njemu vložil odškodninsko tožbo v višini 640.000 evrov. Za nameček od Ferka Nova Ljubljanska banka (NLB) prek sodišča terja 350.000 evrov, in sicer iz naslova osebnega poroštva za najeto posojilo Pekarne Blatnik. Poleg tega je NLB tožbo v enaki višini vložila še proti ustanoviteljema Pekarne Blatnik: Tomažu Blatniku in njegovi soprogi Anici Blatnik.

Po pojasnilih Blatnika sta morala s soprogo z osebnim poroštvom več let zapored jamčiti NLB za revolving posojilo. Ko je jeseni leta 2011 v lastniško strukturo Pekarne Blatnik vstopil Ferko in postal njen direktor, pa je moral na zahtevo banke tudi on jamčiti za to posojilo. V stečajnem postopku je Kos NLB sicer priznal za tri milijone evrov terjatev, ki so zavarovane s hipotekami na nepremičninah podjetja. Ostalih, več kot 400 upnikov pa je v stečaju Pekarne Blatnik prijavilo 13 milijonov evrov terjatev, a priznanih jih je bilo 10,8 milijona evrov.

Sožitje Ferka in Blatnika je trajalo le nekaj mesecev. Poslovna partnerja sta zagato poskušala rešiti z razdelitvijo premoženja, tako da je Pekarna Blatnik nekaj Tuševih franšiznih prodajaln oddelila na novo podjetje, Trgovino Blatnik. V njem je lastnik postal Blatnik, medtem ko bi po načrtih morala Pekarna Blatnik ostati Ferku. Toda težave se s tem niso rešile, Pekarna Blatnik pa je tonila vse globlje. Ko so lani februarja zaposleni začeli stavkati, je Ferko z direktorskega mesta odstopil, vodenje podjetja, ki sta ga s soprogo ustanovila na začetku 90. let prejšnjega stoletja, pa je ponovno prevzel Blatnik. Že čez nekaj dni je podjetje končalo v stečaju.

Potem ko je Kos proizvodne zmogljivosti propadle Pekarne Blatnik oddal Žitu, jih je ta dal v podnajem Mojemu peku. Na začetku lanskega leta ga je ustanovil Franc Lipovec, pred tem informatik v Pekarni Blatnik. Toda tako kot Ferku, ki je v podjetje vložil več sto tisoč evrov svojih in taščinih sredstev, se računi niso izšli niti Lipovcu. Po približno enem letu se je njegova pekarska pustolovščina končala. Zato je Kos začel iskati nove najemnike. Kot nam je pojasnil, bo zdaj proizvodne zmogljivosti najela pragerska družba Hlebček, ki je v lasti Milene in Vojteka Šenveterja. Hlebček, ki daje kruh približno stotim delavcem, je lani prihodke od prodaje zvišal za pet odstotkov, na 6,6 milijona evrov, in dosegel 125.000 evrov čistega dobička.