Mesto Budva v Črni gori ni znano le po peščenih plažah in slikovitem starem mestnem jedru, ampak tudi po hotelih. Ti so novi ali pred kratkim obnovljeni, na njihovih pročeljih pa se kažejo imena svetovno znanih hotelskih verig. Toda le redkim turistom je znano, da se za bliščem budvanske Riviere skrivajo tudi visoki neporavnani dolgovi.

Eden od financerjev, ki so v obdobju gospodarskega razcveta radodarno podprli gradnjo tamkajšnjih hotelov in danes štejejo izgube, je bila Nova Ljubljanska banka (NLB) oziroma njena švicarska odvisna družba NLB Interfinanz. Po dostopnih informacijah je pomagala pri nakupu in obnovi najmanj enega hotela v Budvi, rezultati nespametnega financiranja pa so večmilijonske slabitve in nasedla naložba, v katero je skupina NLB vložila skoraj 39 milijonov evrov.

O tem, koga je financirala državna NLB in kaj vse se je dogajalo v Črni Gori, je uradno znanega malo. Jasno je zgolj, da je šlo za podjetje vplivnega črnogorskega poslovneža Veselina Pejovića. Temu je NLB očitno odobrila posojilo za nakup in kasnejšo obnovo hotela Tara v letovišču Bečići nekaj kilometrov stran od Budve. Pejovićevo podjetje Uniprom iz Nikšića je namreč leta 2008 kupilo hotel od bosanskih vlagateljev, sam pa je napovedal dodatna vlaganja v višini milijona evrov in nadgradnjo hotela Tara v luksuznega s štirimi zvezdicami. Tega je nato oddal v upravljanje verigi Sentido Hotels. Že pred tem je bil Pejovićev Uniprom lastnik bližnjega hotela Budva, v katerem so novembra lani končali z obsežno prenovo.

Ko se je Pejović v začetku lanskega leta odločil še za nakup tovarne aluminija KAP Podgorica iz stečajne mase, pa so se razkrile njegove visoke neporavnane obveznosti do NLB in drugih neimenovanih upnikov. Medtem ko je Pejović za KAP plačal 28 milijonov evrov, napovedal pa še za dodatnih 100 milijonov evrov vlaganj, je imel njegov Uniprom najetih za kar 40 milijonov evrov posojil. Samo na hotelu Tara naj bi imela NLB vpisanih za 23 milijonov evrov hipotek. Toda Pejović je pred tem izstopil iz njegovega lastništva. Svoj delež podjetja VST Trend, ki je uradni lastnik nepremičnine, je prodal podjetniku Aleksandru Šukoviću, izvršnemu direktorju hotela Tara.

Kljub temu je NLB uspelo na hotelu ohraniti hipoteko, nedavno pa naj bi se s Pejovićem in Šukovićem dokončno dogovorila o pogojih poplačila 39-milijonskih obveznosti. Pri NLB tega nismo mogli preveriti, saj tam odnosov s strankami ne komentirajo. Po naših informacijah pa sta črnogorska poslovneža z NLB Interfinanz, NLB Montenegro in NLB sklenila sporazum, po katerem njunima podjetjema Uniprom in VST Trend ne bo treba poravnati omenjenih obveznosti, skupina NLB pa bo v zameno dobila lani obnovljeni hotel. Kaj vse (še) vključuje dogovor, včeraj nismo mogli preveriti. Glede na informacije, ki smo jih pridobili pri črnogorski agenciji za varstvo konkurence, pa bo nepremičnina prenesena na novo podjetje, tega pa bo lastniško prevzela NLB.

Po naših informacijah naj bi v hotelu Tara pred prodajo novemu lastniku potrebovali za dodatnih nekaj milijonov evrov vlaganj. Kolikšne izgube so pri vsem tem utrpeli v NLB Interfinanzu, kjer so Pejoviću pred časom odobrili posojilo, ni znano. Družba s sedežem v Zürichu je sicer v letu 2013 podobno kot druge družbe v skupini NLB utrpela visoke izgube. Zaradi oslabitev je imela ob pol milijarde evrov bilančne vsote za kar 146 milijonov evrov minusa. Spomnimo, da so v NLB konec leta 2012 napovedali forenzično revizijo, ki bi temeljito pregledala poslovanje NLB Interfinanz.